IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите се отказаха от протест пред НС и блокада на пътищата

Причината за изненадващото решение е снощното напрежение в центъра на София между шофьори и полицаи, обяви пред Bulgaria ON AIR Магдалена Милтенова

08:15 | 11.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Превозвачите се отказаха от протеста си пред Народното събрание и от блокади по пътищата. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Причината за изненадващото решение е снощното напрежение в центъра на София между шофьори и полицаи. „Ако има блокади в страната, те ще са единични и импровизирани“, уточни Милтенова.

Очакваше се днес да има затруднен трафик на входа на София, където трябваше да се съберат тежкотоварни камиони и автомобили в знак на протест срещу високите цени на горивата. Протестите в столицата и в страната бяха обявени да продължат до 18 май.

При вчерашните протести се стигна до напрежение около 20:30 часа, след като служители на реда са поискали от протестиращите документи за проверка. Демонстрантите твърдят, че били заплашени, че ще им бъдат написани актове, ако не си тръгнат. По-късно протестиращите се изтеглиха след полицейско нареждане, според което след 22 часа превозните средства трябва да освободят пътните платна.

Основните искания на бранша са за намаляване на акциза на горивата, премахване на биодобавката и срещу планираното разширяване на обхвата на тол системата и увеличение на таксите.

"Вчера срещу нас беше осъществена репресия. Имахме разрешение за протестите в София. От Столичната община потвърдиха това. Случилото се вечерта беше скандално, ние обявихме, че ще бъдем там, докато не дойде някой от властта. Когато медиите си тръгнаха, дойде полиция и жандармерия. имаше заплахи, че ще отнемат шофьорски книжки. Бяхме принудени да напуснем протеста. Търсеше се провокация, очакваше се, че ще направим ексцесии. Явно има поети ангажименти този бранш да бъде унищожен. Настояваме министър Рашков да каже защо бяхме спрени да извършим законното си право на протест при наличието на всички документи", призова Милтенова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Настояваме за мерки за намаляване на ДДС върху всички горива и определяне таван на цените на горивата за 1 г. Имаме и общ проблем с нерегламентираните превози, по който не се работи, въпреки твърденията на правителството, че са ги спрели. Нашата толерантност приключи, ако нерегламентираното руско приложение продължи да съществува, на 18 май ние ще се присъединим към големия протест на превозвачите", уточни председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още