fallback

Предлагат се по-евтини винетки и тол такси за второкласните пътища

От тол такси и включването на пътища от втори клас приходите ще се увеличат с около три пъти в сравнение с отчетените за 2020 г. и 2021 г., се посочва в проекта

14:53 | 12.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

До 13 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта на постановление на Министерския съвет за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Целта на промяната е актуализация на размера на таксата за изминато разстояние - тол такса за пътни превозни средства (ППС) на постановление от 2019 година, съобщи на сайта си правителството.

Изменението на нормативния акт ще доведе до увеличаване на приходите от тол такси и налагане на тол таксуване за пътищата втори клас, които в момента са с нулева ставка, пише в мотивите.

Приходите от пътни такси, чието предназначение е за изграждане/поддържане на републиканската пътна мрежа, се формират от винетните такси за леките превозни средства, независимо от това, че въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните пътни превозни средства.

Промяната в размера на тол таксите ще увеличи приходите с около три пъти в сравнение с отчетените за 2020 г. и 2021 г., се посочва в проекта. Така ще бъде постигнат справедлив подход при разпределение на разходите за изграждане на нова и поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура в страната в съответствие с принципите „ползвателят/замърсителят плаща“.

С приемането на проекта за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата на база изминато разстояние (тол такса).

                     Актуализирани размери на таксата на база изминато разстояние (тол такса)

С приемането на проекта на постановление на Министерския съвет за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата на база изминато разстояние (тол такса):

С приемането на проекта за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата в съответствие със Закона за пътищата: 

Увеличаването на размера на таксите ще доведе до увеличаване на приходите от пътни такси, а оттам и нарастване на финансовия ресурс, който ще се вложи за рехабилитация и поддържане на пътната инфраструктура, съответстваща на европейските стандарти. В резултат на това ще се повиши безопасността и комфортът на пътния трафик, коментират експертите на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
fallback