IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени у нас поставя нови рекорди през април

Годишното повишение на цените на производител през миналия месец е 40,2%, отчете НСИ

14:16 | 30.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Cesar Rodriguez Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez Bloomberg

Ръстът на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ през април е бил основен двигател на повишаването на общия индекс на цените на производител, който нараства с 40,2% на годишна база, достигайки нов рекорд. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през март увеличението на годишна база беше с 36,1%, а през февруари – с 32,3%, увеличавайки се стабилно през последните месеци.

Данните на НСИ показват, че през миналия месец ръст на цените в сравнение с година по-рано е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 93,7%, в преработващата промишленост - с 24,9%, и в добивната промишленост - с 22,2%.

В преработващата промишленост значително повишение на годишна база е отчетено при: производството на химични продукти – с 34,4%, производството на основни метали – с 30,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 29,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 27,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 23,4%, производството на хранителни продукти – с 22,3%.

Месечно изменение

Общият индекс на цените на производител през април се увеличава с 3,3% спрямо март. НСИ регистрира месечно повишение в добивната промишленост – с 6,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,2%, и в преработващата промишленост – с 2,3%.

Статистиката регистрира по-високи цени на производител в преработващата промишленост, като при производството на хранителни продукти увеличението е с 5,3%, при производството на основни метали – с 5%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 4,7%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 3,1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през миналия месец се увеличава с 4,1% спрямо март. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,7%, в добивната промишленост - с 4,6%, и в преработващата промишленост - с 2,7%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали – със 7,2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 4,2%, производството на хранителни продукти – с 4%. Намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 49,8% в сравнение с година по-рано. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 90,5%, в преработващата промишленост – с 28,1%, и в добивната промишленост – с 23%.

Спрямо април 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти – с 51,8%, производството на основни метали–- с 45,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 41,4%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през април се увеличава с 1,9% спрямо март, а на годишна база ръстът е с 25,8%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още