IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генен инженер: Няма много изследвания за ГМО, но ЕС има стриктен контрол

Обновеният Закон за генетично модифицираните организми контролира фуражите и храната, посочи д-р Калин Василев

16:18 | 09.06.22 г.
Генен инженер: Няма много изследвания за ГМО, но ЕС има стриктен контрол

Коментарът му е по повод промените в Закона за генетично модифицираните организми, в частта му за контрола върху фураж и храна, приети от депутатите в сряда. Позитивите според д-р Василев са, че той ще е съобразен с европейските закони и българите като консуматори ще са много по-спокойни заради механизмите на контрол.

„ЕС има много стриктен контрол върху ГМО, което е огромна разлика в сравнение със САЩ например. Хубавото на европейския закон е, че решенията са в ръцете на консуматорите и в самите държави. Законът на ЕС разрешава на всяка държава да разглежда този въпрос индивидуално. България е наложила пълен мораториум върху ГМО от 2010 г. В ЕС има и задължително етикетиране, докато в други държави това не е задължително“, разказа той.

Според него е нормално да има притеснения относно рисковете, тъй като не са излезли проучвания спрямо хора. „Трябва да се отделят ресурси, за да има изследвания. ГМО е фундаментална технология, с която трябва много да се внимава“, предупреди генният инженер.

Д-р Василев отбелязва, че в България има голям скептицизъм и това е разбираемо предвид оскъдните научни данни. „Нашата страна е с много хубава плодородна почва и ГМО едва ли ще бъде от полза за нас“, посочи той и потвърди, че освен пълния мораториум в страната ни, в Европа ГМО продуктите също са рядкост.

Генният инженер припомни, че от 1996 г. насам за производство са одобрени само 1-2 продукта като например царевица монсанто 1810. За внос одобрените продукти са малко повече. Той обърна внимание, че трябва да се прави разлика между разрешенията за внос и за производство, както и за разликите между селектирани растения и такива с привнесени гени от други организми.

По думите му положителната тенденция в България е, че все повече хора се интересуват от спорт и здравословен начин на живот. „Преди осем години се прибрах от САЩ и има коренна разлика, българският консуматор става много по-осъзнат, хората се обръщат повече към природата и желаят здраве. Има бум на излетите сред природата. Създават се и много организации и събития през последните осем години. Подобрението се вижда и от статистиките", каза д-р Василев, който е и създател на движението TarnovoRuns.

Той цитира данни от доклад на ЕС, който преди осем години показва, че 78% от българското население е обездвижено, докато сега тази цифра е паднала на 67%, което Василев определи като уникално подобрение.

По какъв начин движението TarnovoRuns учи на здравословен начин на живот? Как организаторите правят социалните събития? Може ли да се увеличат рисковете заради продоволствената криза с повече ГМО продукти? Има ли ползи за човешкото здраве от ГМО? Кои са митовете и каква е реалността за генно модифицираните храни?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още