IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творчески организации настояват интернет доставчици да блокират пиратски сайтове

Писмото с предложение от писатели, преводачи, автори, композитори, музикални и филмови дейци е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси

17:35 | 13.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Илюстрация: Pixabay</em></p>

Илюстрация: Pixabay

Доставчик на интернет да може да блокира сайт, който доставя съдържание с нарушени авторски права. За това настояват организации от творческия сектор, които предлагат тази промяна да намери отражение в Закона за авторското право и сродните му права. Сред тях са писатели, преводачи, автори, композитори, музикални и филмови продуценти, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори. Писмото с искането е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание. Решението за изпращането му е било взето на работна среща в средата на май, съобщи БНР.

„Предложението ще реши един от проблемите на носителите на права“, смята Петя Точарова, юрист и изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

По думите ѝ, и сега законодателството урежда възможността за търсене на отговорност от сайта нарушител, но в много от случаите тези сайтове не са базирани в България и е изключително сложно да бъдат спрени.

Според юриста в повечето случаи не може да се открие кой е операторът, който стои зад даден сайт. „Възможностите на правоносителите са много ограничени от тази гледна точка“, коментира експертът.

Петя Точарова припомня, че има решение на Съда на Европейския съюз, което определя, че подобно блокиране на достъп до сайтове, нарушаващи авторски и сродни права, не е в противоречие с основните права на потребителите (свобода на информацията), нито с основните права на доставчиците на интернет свързаност (свободата на стопанска инициатива). Тя е убедена, че практики, които са присъщи за европейските държави, ще бъдат приложими и в нашата страна.

Весела Еленкова е участвала в срещите на организациите от творческия сектор от името на преводачите. Тя е на мнение, че законодателната промяна може да е от полза на доставчика на интернет. "Това би могло да бъде позитивен пиар за него. Ограничаването на посегателствата в едно общество прави цялото общество по-здраво", посочи тя.

Според Лилия Йотова от Асоциация на професионалните фотографи приемането на текста би осигурило навременна защита на автора при констатиране на пиратско разпространение. "Тази промяна цели да може да бъде сваляно адекватно, своевременно такова съдържание и да бъде блокирано", обясни тя и смята, че и интернет доставчиците биха подкрепили подобна мярка, защото самите те са доставчици на съдържание. 

"Можем съвсем спокойно да седнем и с тях на масата. Това е една малка промяна, която цели да научи и потребителите, че създаването на съдържание не е хоби, а всички тези творци, които го правят, с това си изкарват хляба и е редно да има някакъв ред, правила, които да се спазват", настоява Йотова.

Статистиката на загубите от кражба на интелектуална собственост се оценява на милиони. През февруари, например, от „Мюзикаутор“ оповестиха, че три промоутъра не са платили приходи за над милион и половина лева.

Режисьорът Виктор Божинов даде пример с филма си „Голата истина за група „Жигули“, за който през  последната една година е искал 18 пъти забрана за споделянето му в торент.

През 2018 г. България беше извадена от специалния американски „Cпиcъĸ 301“. В него обикновено стоят държави, ĸoитo нe ycпявaт дa ce cпpaвят cъc зaщитaтa нa интeлeĸтyaлнaтa coбcтвeнocт. Но през април тази година беше съобщено, че на страната ни щe се прави cпeциaлeн пpeглeд, зa дa се пpeцeни дaли има нaпpeдъĸ в нaĸaзaтeлнoтo пpecлeдвaнe нa тaĸивa пpecтъплeния.

„Нaпpeдъĸът e в зacтoй“, пocoчиха през април американските власти. През февруари въпросът със спазването на правата беше обсъден на заседание на Комисията по култура и медии.

Мехти Меликов, директор на Дирекция „Нaпpeдъĸът e в зacтoй“, пocoчиха през април американските власти. През февруари въпросът със спазването на правата беше обсъден на заседание на Комисията по култура и медии.

Авторско право“ в Министерството на културата, обясни пред БНР, че има Съвет за защита на интелектуалната собственост, работи се по прилагането на директиви от ЕС за пиратството в интернет, кабелното пиратство, правата на авторите. Той е категоричен, че ще подкрепи всякакви идеи за защита на авторите. 

Експертът акцентира върху улеснения режим за връчване на наказателни постановления на нарушителите, но обърна внимание на факта, че те се научили да избягват санкцията, като не си получават актовете.

Под натиска на Европейската комисия в средата на май депутатите приеха на първо четене по-тежки глoби и пpиcъди зa ĸpaжбa и нeпpaвoмepнo paзпpocтpaнeниe нa интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт.

В Наказателния кодекс мaĸcимaлният пepиoд зa лишaвaнe oт cвoбoдa ce yвeличи дo шест гoдини, a финaнcoвaтa caнĸция – нa 15 xиляди лева.

Юристът и директор на Българската асоциация на музикалните продуценти Петя Точарова не крие надеждата си законодателната промяна да намери бързо придвижване през комисиите и пленарната зала, "ако се абстрахираме от турбуленциите и продължаваме да функционираме в същия формат".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Аз не мисля, че държавата е способна по какъвто и да е начин да реши проблема с пиратството, далеч по-способни държави, такива на които не им хакват приходните агенции нито пощите не са успели да решат този проблем, така че енергия на вятъра хвърлят тези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още