IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улрик Кнудсен: ОИСР може да поиска от България нови закони и практики

С присъединяване към Организацията ще повишавате репутацията си като безопасно за инвестиции място, посочи зам.-генералният секретар на ОИСР

13:43 | 15.06.22 г. 3
Улрик Кнудсен: ОИСР може да поиска от България нови закони и практики

Той обясни, че за други страни процесът по приемането в ОИСР е продължил между две години и половина и седем години.

„ОИСР се опитва да създаде стандартите, които да се разпространят по целия свят и членството в нея е възможност да участвате в ранното формулиране на глобалните стандарти“, посочи Улрик Кнудсен. Той потвърди, че Организацията преследва високи цели и нейните 35 членове се събират и обменят най-добри практики в областта на инвестициите, конкурентоспособността, борбата с корупцията, търговията, защитата на околната среда, труда, образованието.

„Да станете член на ОИСР е възможност да участвате в създаването на глобалните норми във всякакви области. Освен това по този начин повишавате репутацията си като безопасно за инвестиции място, което ще привлече повече инвеститори към страната ви“, посочи ползите от членство в „Клуба на богатите“ Кнудсен.

Според него самият процес по приемането е шанс за България да задълбочи реформите, които да я направят по-конкурентна, по-богата, по-зелена и по-равнопоставена. Кнудсен не смята, че настоящата политическа криза би повлияла върху плана ни да се присъединим към ОИСР.

„Има консенсус между  политическите партии в България, че е добра идея България да стане член на ОИСР, а и ние от организацията считаме същото. Бих казал, че това е нормална част от демократичния живот. Във всички държави от ОИСР сме били свидетели на подобни политически брожения. Няма нищо необичайно, така се случват нещата в демокрациите“, потвърди той.

Улрик Кнудсен е на мнение, че през последната половин година виждаме по-силен Европейски съюз и НАТО, като Организацията на Северноатлантическия договор има нова подкрепа в света на ценности като западната демокрация, човешките права, върховенство на закона. Дипломатът обаче признава, че след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари политическият пейзаж се е променил и има риск от поляризация и от международно политическо и икономическо разединение.

Защо на България ѝ отне 15 години, за да стигне до Пътната карта на ОИСР? Колко близо е страната ни до „Клуба на богатите“? Каква е ролята на ОИСР в свят с двуполюсна опозиция? Пред какви трудности в бъдеще ще се изправят международните многостранни организации като ОИСР? Какви са последствията на войната извън границите на Украйна и Русия? Има ли място Русия,  ръководена от Путин, в международната общност и ОИСР?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Я кажете, колко ще ни струва тази ОИСР репутация годишно (като членски внос) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Заоблен ... Канада , Чили , Колумбия , Коста Рика , Израел , Япония , Корея , Мексико , Нова Зеландия , Норвегия , Турция , Великобритания ... членове на ЕС ли са бре ?! ... Че повечето и не са членове на НАТО !! ... Тва на костя копейкин мaшите сте ултра зле в главите ... !! ... Престижният клуб на богатите държави , и и лаете смoтльовцuте ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
И сичките членове на ОИСР кой знае защо са членове на отан и ес. Демек, американски под логи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още