IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Цените на хляба са намалели малко – с до 6%

Липсата на понижение ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика"

10:58 | 12.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА&nbsp;</em></p>

Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА 

Единият от двата водещи синдиката в България – КНСБ, отчита слабо намаление на цената на хляба въпреки въведената мярка за 0% ДДС за хляба и брашното.

От Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията са направили проучване в периода 6-9 юли, което е обхванало 20 областни града. Били са наблюдавани пет вида хляб, като са отчетени грамажите, за да се калкулира цената за килограм - подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчисляват в килограм.
Резултатите от изследването на КНСБ като цяло потвърждават намаляването на цените на хляба, но се наблюдавала диференциация в намалението между вида на търговските обекти и между отделните области.

Въпреки че на някои места се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление в диапазон 2-6%.



Сравнявайки по вида на търговските обекти, по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които то достига до 20%, но в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символичен спад. Преобладават и градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо юни.
 

 

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от проучването се подкрепят от данните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от направените проверки в периода 02-05 юли. Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза защитиха няколко тези: липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика“, но и кои вериги/продавачи „спекулират“ и задържат цената; възможно е ново намаляване на цената на хляба след ефективното прилагане на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

В заключение - намалението на цените на хляба е факт, но все още е слабо разпространено във всички търговски обекти. Очакванията са през следващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти, макар и в различна степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanaki17
преди 1 година
Всъщност това, което си описал е излизане на възстановяване на ДДС. Държавата ти връща след проверка останалите 14% (0.2*разходи от 70%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Преди месец казах, че тия упражнения са безсмислени и не помня кой се плюнчеше, че щяла да падне цената. Нищо не е паднало. Махането на ДДС не е решение, събирането и правилното управление на приходите от него, е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Нормално е да спадне цената само около 5-6% ( при печалба около 30% от цената махаш 20% от нея , прави точно 6% от крайната цена) , щото пада ДДС-то само върху крайната надценка на готовият продукт , а всичко други стоки и услуги по производството са си с ДДС , и производителите си ги плащат на доставчиците ... :))) ... Изключително съм против такива частични намаления - хляб , туризъм , хазарт , памперси , лекарства , вино , бира . Ако има добри приходи в хазната , и след като купим още 16 броя Ф16 въоръжени до зъби , и обновим ПВО системите ни и пехотата , тогава може да намалят общо ДДС-то от 20 на примерно 18% или на 16% за всички . Другото са предизборни шитни и ненужно усложняване на данъчната система , позволяващо местни спекулации ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Напълно съм съгласен ! Тук държавата трябваше да постъпи по друг начин. Да си вземе данъка и после ако ще дава пари на хората да дава ваучери за хляб примерно по 7-8 хляба на месец. Вземаш си ваучера и може да си купиш само хляб. С бензина ще стане същото ... Това са руски глупави идеи на госпожа Нинова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Популисти сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Махането на ДДС е едно абсолютно безсмислено упражнение.Давам пример с едни франзели в немска верига.Бяха по около 85 стотинки, преди няколко седмици ги вдигнаха на около 1.05 лв. Сега пак са около 85 стотинки - вече "намалени" каква е ползата от тези врътки за населението!? Междувременно цената на пшеницата спада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още