IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: 0% ДДС за хляба и брашното

Цигарите няма да поскъпват, решиха още депутатите

16:45 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трети ден тече ударно приемане на актуализацията на държавния бюджет. След като късно през нощта парламентарната Комисия по бюджет и финанси успя да приеме на второ четене промените в най-важния финансов закон на страната, днес работата продължава, но в пленарната зала.

Окончателното приемане на текстовете е драматично по традиция, но този път ситуацията е извън контрол, а краят трудно може да бъде прогнозиран. Така например по време на заседанието на бюджетната комисия депутатите решиха да освободят от ДДС хляба. Искането за по-ниски ставки на косвения налог за олиото, брашното, зеленчуците и лекарствата не получи подкрепа.

Днес обаче в пленарната зала заради един сгрешен глас депутатите приеха нулева ставка на ДДС не само на хляба, но и на брашното.

Предложението за нулев ДДС за брашното беше на депутата от "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Абровски с мотива, че само така могат да се премахнат данъчните злоупотреби след отпадането на ставката за хляба, а и да се подпомогнат малките хлебопроизводители, които не са регистрирани по ДДС и плащат 20% данък за брашното. Нулевата ставка ще се прилага до 1 юли 2023 г. 

Въпреки че предложението бе отхвърлено от парламентарната бюджетна комисия,  в пленарната зала след прегласуване получи 116 гласа „за“, 103 "против" и 11 "въздържал се". Секунди след това Антоанета Цонева от "Демократична България" (ДБ) заяви, че се е объркала при гласуването и поиска вотът ѝ да бъде зачетен като глас "против". След кратка почивка председателстващият Мирослав Иванов обяви, че с направеното прегласуване системата е отразила волята на народните представители и с това гласуването на тази точка приключи.

С окончателно приетите текстове и разпоредбата до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, ще е 9%. С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки, по настояване на БСП.

От гласуването в пленарната зала стана ясно още, че в крайна сметка акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван. Припомняме, че това бе заложено като мярка от 1 август, а новата ставка щеше да доведе до поскъпване на цигарите средно с 20 ст. По време на разискванията в бюджетната комисия депутатите не можаха да постигнат съгласие за срока, а финансовият министър Асен Василев предупреди, че отлагането лишава хазната от 100 млн. лв. до края на годината.

Въпреки това днес в зала бе решено окончателно да няма промяна на акциза.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 млн. лева.

Дебатите продължават и в момента. Очаква се заседанието да продължи до 20 часа, а ако не бъде гласуван целият законопроект, работата по него ще продължи утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още