IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията записа 760 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета

Според ИТН постъпленията от ДДС са силно подценени

18:12 | 27.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Приходната част на Бюджет 2022 ще „порасне“ с още 760 млн. лв. над заложеното в актуализацията, внесена от Министерски съвет. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Допълнителните приходи са записани при постъпленията от ДДС.

Председателят на комисията и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански мотивира увеличението с „консервативните разчети“ на финансовото министерство и цитира доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че бюджетните приходи системно се подценяват. Според депутатите в хазната ще бъдат внесени повече приходи от ДДС заради по-високата инфлация, нарасналия внос и по-голям номинален размер на БВП до края на годината.

Според Каримански 760 млн. лв. повече ДДС са напълно постижими. „Миналата година при акутализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лв., а в края на годината се оказаха с 800 млн. лв. повече, без да е имало такъв темп на инфлация", каза той.

От ГЕРБ се съгласиха с него. Бившият образователен министър Красимир Вълчев пресметна, че БВП в края на годната ще бъде 155 млрд. лв., или с 5 млрд. лв. повече от заложеното в актуализацията.

Според ДПС пък подценените приходи са поне за 900 млн. лв., а разходите пък са надценени и няма да се реализират (визирайки капиталовите разходи). 

"За нас не съществува риск за финансовото състояние на държавата. Следващите управляващи може да си коригират дефицита нагоре в края на годината и в това няма нищо страшно, България е с един от най-ниските дефицити в ЕС“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Завишението на приходната част ядоса финансовия министър Асен Василев, който го определи като „цинично“. „Само 15 минути по-рано беше отхвърлено предложението на кабинета за увеличаване акциза за цигарите, което ще лиши хазната от приходи за 100 млн. лв. до края на годината, а сега ми говорите за консервативни приходи“, каза Василев.

Той е скептичен, че въпросните 760 млн. лв. наистина ще влязат в хазната и предупреди, че ако това не се случи, финансовото министерство ще трябва да наложи лимити за изплащане на заплати и издръжка, а плащанията към бизнеса може да бъдат замразени. „Правителството може да се окаже лош платец през последното тримесечие", каза вицепремиерът в оставка.

Предложената от кабинета в оставка актуализация на бюджета предвиждаше 2 млрд. лв. повече разходи и 1,6 млрд. лв. по-високи приходи.

Депутатите подкрепиха и допълнително 5,5 млн. лв. за Селскостопанската академия - предложение, което обикновено не получава парламентарно мнозинство. 

Бюджетната комисия прие предложението на Десислава Атанасова от ГЕРБ за проектиране и изграждане на православен християнски храм в Кипър, който ще струва на хазната 100 хил. лв. Парите ще са по линия на завишените приходи от ДДС. По същото направление бе прието да бъдат отпуснати 2,25 млн. лв. за ремонта и реставрацията на Богословския факултет в София (предложение на ИТН). За сметка на намаление на капиталовите разходи пък с 3,515 млн. лв. ще бъде ремонтирано източното (Банското) крило на Зографския манастир "Св. Георги Зограф“.

Комисията прие и предложението на ДПС за допълнителни средства за Българската православна църква и за мюсюлманското вероизповедание от 5,8 млн. лв. Нуждата от допълнителни средства беше оправдана като компенсация заради високите цени на тока.

С 20 млн. лв. ще бъдат увеличени субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища по реда на Закона за висшето образование чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа на комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

В момента текат дебатите по разходната част от бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още