IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариана Кушева: Хлябът още ще поевтинее

Трябва да се завиши контролът в мелниците и да се следи брашното да отговаря на необходимите изисквания за хлебопекарни качества, настоява експертът

11:05 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Мариана Кушева: Хлябът още ще поевтинее

„Контролните органи са в акция и проверяват. 0% ДДС за брашното ще се отрази на продукцията, която произвеждаме – възможно е още да се намали цената на хляба и закуските. Никой колега не трябва да се прави на разсеян и да забавя срока за корекция на цената. На касовите бонове хлябът е с нулево ДДС. Законът не предвижда гратисен период", напомни тя.

Според нея социалната мярка ще отговори на потребителското търсене в цената на хляба.

Кукушева подчерта, че брашното играе решаваща роля в определяне себестойността на сладкарските изделия и закуските, които останаха извън обсега на нулевата ставка, но обясни, че цените при всеки производител са различни и зависят от обема, който купува и от пазара, на който оперира, затова и няма унифицирано число.

„В момента сме в жътва и по време на жътва борсовите цени са спокойни, търсенето е удовлетворително. Невъзможно е да кажем каква ще бъде борсовата цена на пшеницата. Не може да очакваме резки скокове в цената на хляба", посочи още тя.

Кукушева се обърна към потребителите с думите, че много ясно могат да откроят "белия от сивия център". Тя смята, че в сивия сектор търговците опитват да приберат ДДС, но очаква да бъдат наказани заради спекула.

„В страната ни се очаква изключително добра реколта от близо 7 милиона тона зърно“, обяви Кукушева, но обърна внимание, че българските зърнопроизводители се притесняват от вноса на украинска пшеница.

„Не очаквам да има фалити между тези колеги, тъй като произвеждат изключително важна суровина за изхранване на населението на земята. Зърното, което България е произвела, ще бъде продадено в срок", коментира представителят на браншовия съюз.

Кукушева настоява да бъде завишен контролът в мелниците и да се следи брашното да отговаря на необходимите изисквания за хлебопекарни качества.

По думите ѝ ще продължат и промоциите на различни видове хляб, което значи още по-ниска цена.

Каква е сега цената на зърното и колко излиза себестойността на продукцията?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още