IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен консултант: През есента ще видим първото покачване на лихвите

Вдигането на лихвите по вече изтеглени кредити най-вероятно ще започне от средата на следващата година, очаква Тихомир Тошев

10:53 | 01.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кредитен консултант: През есента ще видим първото покачване на лихвите

През есента ще започне повишение на лихвите, но то ще е малко по-плавно, защото има голяма депозитна маса и по-малко раздадени кредити. Тази прогноза направи пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.

„За вложителите това е добра новина, защото досега банките не плащаха лихви по депозитите, а освен това даже вземаха такси за свръхналичности. Вече започна процесът и първите няколко банки махнаха таксите за свръхналичности. Хората могат да си държат парите, без да плащат за това съхранение. Следващата стъпка е появата на лихва по депозитите и те се движат в рамките между 1% и 2%“, посочи той.

Според Тошев лихвите по депозитите ще продължат да се покачват в унисон с „цялостната политика в света за покачване на лихвите“. „Това е един от основните инструменти за успокояване на инфлацията“, обясни експертът.

Той изтъкна, че по изтеглените кредити лихвите няма да започнат да се вдигат от есента.

„Първото покачване ще бъде за тези, които тепърва ще теглят кредити от есента. Покачването на лихвите по вече изтеглените кредити най-вероятно ще започне от средата на следващата година“, смята той.

Тошев предположи, че лихвата за средния кредит от 140 хил. лева, ако се вдигне през следващата година и половина - две, ще е до 5%, което означава увеличение от около 150 лева над месечната вноска. Той обаче определи това повишение като „постепенно и на стъпки“.

Тихомир Тошев очаква, че при всички случаи, когато лихвите тръгнат нагоре, кредитополучателите ще се отдръпнат и ще изчакат.

Що се отнася до цените на имотите, експертът прогнозира, че в следващите няколко години те да се запазят на нивото, в което са в момента.

„Нито бързо ще отмине периодът на покачване на лихвите, нито бързо ще се свали инфлацията през следващите няколко години", посочи Тошев.

По думите му притесненията за пазара продължават, страни от Европа влизат в рецесия, „има опасения за рецесия“ и в България. Експертът напомни, че когато има забавяне на икономиката „винаги хората се настройват да спестяват, отколкото да задлъжняват“.  

Тихомир Тошев обясни, че хората, които вече са изтеглили кредити, действат по няколко сценария. Виждаме голям интерес към рефинансиране на кредитите. „Някои рефинансират, като новия кредит го правят с фиксирана лихва. Ако имаме спестявания, можем да ги използваме за погасяване на кредитите, защото инфлацията остава висока и лихвите по депозитите се покачват", съветва Тихомир Тошев.

Каква лихва по заемите да се избере – фиксирана или плаваща? Ще има ли оскъпяване на ипотеките? Промени ли се профилът на купувачите на имоти? Защо бързите кредити остават скъп и опасен продукт?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Върнете лентата назад-едни 6 месеца и ще прочетете изявленията на Тихомир Тошев ,който казва че не очаква скоро Европейската банка да вдигне лихвите ,буквално няколко месеца след това тона рязко се обръща и сега нашия герой вече коментира лихвените повишения ,като пак успокоява клиентелата си че това ще е плавно и не рязко защото нали си представяте как ще реагират потенциалните му клиенти ,ако каже нещо различно.Същото е дереджето и с останалите герои от такива статии,агенциите за недвижими имоти,разните там брокери и техни управители,строителните фирми и всички които желаят купона с ниските лихви и високите цени на жилищата да е вечен и да не спира никога .От ЕЦБ заявиха официално че лихвите само ще се вдигат до момента в който инфлацията не падне ,а проблема е че не се виждат признаци за това поради газовите и енергийните войни които се водят на пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още