IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Световната банка идва в България, ще обсъжда финансиране срещу кризата

В периода 9-13 август Робърт Зелик ще посети още Молдова и Латвия

11:58 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Световната банка идва в България, ще обсъжда финансиране срещу кризата

Президентът на Групата на Световна банка Робърт Зелик ще направи посещение в България, Молдова и Латвия в периода 9-13 август, за да се срещне с правителствени ръководители, представители на бизнеса, на аналитични центрове и гражданското общество, както и да посети проекти.

Целта на визитата е обсъждане на проблеми на развитието и въздействието на глобалната икономическа криза, съобщиха от финансовата институция.

„Регионът на Европа и Централна Азия е един от най-силно засегнатите от финансовата криза и все още се възстановява от нея. Нарастващата безработица тласка домакинствата към нищета и прави положението още по-тежко за онези, които вече са в редиците на бедните”, казва Робърт Зелик, цитиран в съобщението на банката.

„Световна банка предостави рекордна помощ на страните от Европа и Централна Азия в подкрепа на техния отговор на кризата. Очаквам с правителствата на България, Молдова и Латвия да обсъдим как банката може да продължи да им оказва помощ за ускоряване на икономическото възстановяване.”

През 2009 г. почти половината от 30-те страни в региона на Европа и Централна Азия отбелязаха спад в брутния си вътрешен продукт, като изменението на БВП варираше от -18% в Латвия до +9,3% в Азербайджан. Растежът в региона, достигнал връх от 7% през 2007 г. спадна до -6% през 2009 г., като прогнозата за текущата година сочи растеж от около 4%.

През фискалната 2010 г. Световна банка предостави рекордна финансова помощ на различни държави в региона на обща стойност 14,8 млрд. долара.

При обявеното посещение на България, Молдова и Латвия Робърт Зелик ще прекара най-много време в нашата страна – от 9 до 11 август. Той ще бъде придружаван от еврокомисар Кристалина Георгиева – бивш вицепрезидент и корпоративен секретар на Групата на Световна банка.

Двамата ще се срещнат с президента Георги Първанов, с министър-председателя Бойко Борисов, заместник-министър председателя и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на външните работи Николай Младенов. Придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и еврокомисар Георгиева президентът Зелик ще посети пътен участък в процес на рехабилитация, включен в Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура, съфинансиран от Световната банка.

„Като нова страна-членка на ЕС България има уникалната възможност да се възползва максимално от наличната европейска помощ за ускоряване на сближаването на жизнения стандарт”, заявява Зелик. „Инвестициите в инфраструктура, включително в транспортна инфраструктура, са изключително важни за повишаване конкурентоспособността на страната. Очаквам с нетърпение дискусиите по какъв начин Световната банка, в тясно партньорство с Европейската комисия и европейските институции, може да подпомогне България да се възползва максимално от съществуващите ресурси”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още