IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Не виждам икономическа логика в увеличаването на осигуровките

До месец трябва да бъде избрана процедурата за приватизация на Булгартабак, посочи министърът

11:30 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Не виждам икономическа логика в увеличаването на осигуровките

„Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките сега“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес. По думите му вдигането на осигурителната тежест няма да е добър сигнал за инвеститорите, както и за състоянието на инвестиционния климат в страната.

„Един, два или три процента вдигане на осигуровките няма да реши въпросите в пенсионната система или в здравеопазването“, посочи Трайков.

Той допълни, че за някои малки фирми дори минимално увеличение на осигурителната тежест може да е непосилно и да доведе до съкращаване на персонал.

В здравеопазването би трябвало да се остойностят услугите и да се разбере защо се увеличават разходите за болнична помощ, обяви още министърът.

Трайков съобщи, че се предвижда до един месец да бъде изработен актуален меморандум и да бъде избрана процедурата по приватизация на Булгартабак. По меморандума в момента работи вече избраният консултант, уточни министърът.

Във връзка с евентуални инвестиции на Китай в нашата енергетика Трайков посочи, че вече е заявен интерес от китайска фирма за построяване на един или два нови блока на площадката на АЕЦ Козлодуй. Процедура за подобна поръчка обаче не е откривана, което означава, че подобен интерес може да бъде по-конкретен в бъдеще.

Трайков обяви, че е имало и интерес от китайски фирми относно изграждане на АЕЦ Белене, но по тяхна технология, което няма как да бъде осъществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още