IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10,5-годишните ни ДЦК е 5,49% - най-ниска от май 2008 г.

Резултатите от аукциона показват, че вътрешните инвеститори не смятат страната за рискова, коментира заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева

17:05 | 17.01.11 г. 8
<p>Боряна Пенчева Снимка: minfin.bg</p>

Боряна Пенчева Снимка: minfin.bg

Доходност от 5,49% е постигната на проведения днес аукцион за ДЦК в лева със срочност 10 години и шест месеца, съобщиха от Министерство на финансите. Доходността е най-ниската от май 2008 г. насам, уточняват от министерството.

Резултатите от аукциона показват, че вътрешните инвеститори не смятат страната за рискова, коментира заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Въпреки външните рискове успяваме да постигнем добри резултати, добави тя.

Затвърждава се тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК, което е видно и от отбелязания най-нисък спред (2,45%) спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент.

Емисията книжа със срок от 10 години и шест месеца ще се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване – един от критериите от Маастрихт за присъединяване към еврозоната.

Общият номинал на заявените поръчки в днешния аукцион е достигнал 154 млн. лв., като търсенето е превишило предлагането 3,43 пъти. Активно участие на аукциона е регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, както и от инвестиционни посредници.

Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата, което показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.

Положителните резултатите от проведения аукцион са в унисон с окуражаващите тенденции в събираемостта на приходите и подобряващите се макроикономически параметри, отразяващи фискалните фундаменти на страната, посочват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 36 rate down comment 8
Mr_crash
преди 13 години
истинските лихви ще ги научим когато на Дянков му потрябва един милиард евро. Нещата лека полека започват да приличат на Аржентина. И там първо ДЦК-та се купуваха от пенсионни и други фондове. Доброзорно. До като имаха пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 14
Bango
преди 13 години
До ДанилОливо:Айде стига с тези дрънканици наизуст как Пенсионните можели да направят много на брой депозити за над 6%. Прочетете зконите и наредбите и после говорете: Пенсионните могат да инвестират макс. 25% в депозити от които 5% в една банка и то само в банки с рейтинг от ВВ нагоре, а с такъв останаха 7-8 на брой от тях, от които половината за институционални дават 3-4% лихва за 1годишен депозит, а ако рейтинга падне- до 6 месеца трябва да извадиш парите и губиш лихвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 8
BigBear
преди 13 години
Още ще пада доходността - просто трябва да почнат да предлагат емисиите от ДЦК директно на китайския резерв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 10
обзървър
преди 13 години
Доста представителна зам. министърка.Доходността вероятно е паднала заради този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 11
DanilOlivo
преди 13 години
Точно - колкото стои зад тези ДЦК, толкова стои и зад депозитите в ТБ. Но, да, възможно е тия "институционални инвеститори" да купуват за по 50-100 млн всеки, пари бол. А по всякаква логика(не само икономическа), колкото по-отдалечено е едно събитие, толкова по-рисково е. Може да проверите колко пъти е разликата в купона на 1-но и десет годишна облигация.И как става така, че не се предлагат облигации на международния пазар, да не би той да е по-слабо ликвиден?! Истината е, че или това са пари от резерва, или явно тия планове за национализации са "вразумили" доста народ. Както и да е - тоя дето ги е купил тия ДЦК(в крайна сметка сме всички ние) се е увътрил много здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 11
Djo
преди 13 години
Държавата ни стои зад тези 5.5% пич.Това е висока лихва мен ако питате спрямо нашите фундаменти на икономиката ни.И депозитите са гарантирани до 100 200 бона.Ако един пенсионен фонд има 50 милиона неможе да разхварля парите си из банките просто така.Май на гърците ги рефинансираха на 5%,а там се вихри егаси лудата дефлация заради по малкото пари в обръщение.То излиза че страната която фалира и има 130 % публичен дълг плаща по-ниска лихва от страната която едва ли ще фалира и има 14 % публичен дълг спрямо бвп.Парадокс който ще се урегулира с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 8
INSIDER-A
преди 13 години
Пич, как може да сравняваш едногодишен влог с 10,5 год. ДЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 11
DanilOlivo
преди 13 години
Над нас само Германия! Евала на тия "институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, както и от инвестиционни посредници." Мен само ме учудва, как така се навиват на 5.5% за 10 годишни облигации, като могат да намерят влогове в маса ТБ за над 6% при едногодишен влог!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още