IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира тригодишни ДЦК за 40 млн. лв. при доходност от 3,63%

Емисията е била презаписана 2,5 пъти, като доходността е по-ниска от тази на предходния аукцион от същата емисия

10:31 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МФ пласира тригодишни ДЦК за 40 млн. лв. при доходност от 3,63%

Министерството на финансите е преотворило вчера, 21 февруари, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца, съобщиха от МФ.

Общият номинал на заявените поръчки е достигнал 98,5 млн. лв. (презаписване от 2,5 пъти), като активно участие на аукциона е било регистрирано от страна на всички първични дилъри на ДЦК.

МФ е одобрило поръчки в размер на първоначално предложените 40 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 3,63%.

Датата на плащане за одобреното количество е 23 февруари. Емисията е издадена на 22 декември 2010 и падежира на 22 юни 2014.

Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Реализираната на аукциона доходност, която е по-ниска от тази на аукциона при емитирането на емисията (3,69%), потвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК в цялата част на суверенната дългова крива, посочват от МФ.

Това личи и от намаляващия спред - около 1,68% спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент, се казва в съобщението на министерството.

Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, който измерва риска от неплатежоспособност на държавата. Това показва, че в постигнатата доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск, се казва още там.

От началото на годината до вчера МФ бе емитирало 3-месечни ДЦК за 15 млн. лв. при 0,85% годишна доходност, 6-месечни ДЦК за 25 млн. лв. при 1,38% доходност и 10-годишни ДЦК за 45 млн. лв. при 5,49% доходност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още