fallback

Парламентът прие на първо четене част от мерките в Пакта за финансова стабилност

Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

15:48 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът прие днес на първо четене част от мерките от Пакта за финансова стабилност, чийто първоначален вариант беше предложен от министъра на финансите Симеон Дянков. Мерките са заложени в приетите на първо четене промени в Закона за устройството на държавния бюджет.

Проектопромените подкрепиха 105 депутати, 16 бяха против, а петима се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Коалиция за България гласуваха „против“, заедно с петима депутати от ДПС, а останалите от движението се въздържаха. "Атака" не участва в гласуването.

Едната от мерките е, че максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма (преразпределението на публичните разходи) не може да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). В посочените разходи влизат и получените средства от европейските фондове, както и нашите вноски към тях.

Другата основна мярка от Пакта за финасова стабилност, приета на първо четене днес, предвижда бюджетният дефицит да не надвишава 2% от БВП. Отпада първоначалният вариант на тази мярка, според който дефицитът можеше да достигне до 3% при определени условия.

Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 02.09.22 г.
fallback