IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене част от мерките в Пакта за финансова стабилност

Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

15:48 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие на първо четене част от мерките в Пакта за финансова стабилност

Парламентът прие днес на първо четене част от мерките от Пакта за финансова стабилност, чийто първоначален вариант беше предложен от министъра на финансите Симеон Дянков. Мерките са заложени в приетите на първо четене промени в Закона за устройството на държавния бюджет.

Проектопромените подкрепиха 105 депутати, 16 бяха против, а петима се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Коалиция за България гласуваха „против“, заедно с петима депутати от ДПС, а останалите от движението се въздържаха. "Атака" не участва в гласуването.

Едната от мерките е, че максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма (преразпределението на публичните разходи) не може да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). В посочените разходи влизат и получените средства от европейските фондове, както и нашите вноски към тях.

Другата основна мярка от Пакта за финасова стабилност, приета на първо четене днес, предвижда бюджетният дефицит да не надвишава 2% от БВП. Отпада първоначалният вариант на тази мярка, според който дефицитът можеше да достигне до 3% при определени условия.

Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още