IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна парламентарният процес за приемане на Пакта за финансова стабилност

Бюджетната парламентарна комисия одобри на първо четене бюджетният дефицит да не надвишава 2% от БВП

18:37 | 10.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Тръгна парламентарният процес за приемане на Пакта за финансова стабилност

Парламентарната комисия по бюджет и финанси днес разгледа и прие на първо четене на свое заседание промени в Закона за устройството на държавния бюджет, които предвиждат в него да се впишат две от мерките от предложения от министъра на финансите Симеон Дянков Пакт за финансова стабилност, съобщи БТА.

Едната от мерките е, че максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма (преразпределението на публичните разходи) не може да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). В посочените разходи влизат и получените средства от европейските фондове, както и нашите вноски към тях.

Другата основна мярка от Пакта за финасова стабилност предвижда бюджетният дефицит да не надвишава 2% от БВП. Отпада първоначалният вариант на тази мярка, според който дефицитът можеше да достигне до 3% при определени условия.

Третата мярка от пакта - променяне на преките данъци единствено с квалифицирано парламентарно мнозинство от две трети, т.е. от 160 народни представители, се предвижда да залегне в Конституцията. Затова ще бъде разглеждана отделно.

От Министерството на финансите обясниха за Investor.bg, че в случай че се приемат от Народното събрание посочените първи две мерки, както се очаква, то те ще влязат в сила от началото на 2012 г.

Предложението на Министерството на финансите относно промените в Конституцията предвижда в основния закон да се запише, че горната граница на бюджетния дефицит и на преразпределението на публичните разходи се определят със специален закон (Закона за устройство на Държавния бюджет) и могат да се променят само с гласовете на квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.

Ако посочените поправки в Конституцията не се приемат, коментираха от Министерството на финансите, но залегнат в Закона за устройството на Държавния бюджет, то те ще влязат в сила от 2012 г. Обаче ще могат да се изменят с обикновено мнозинство (от половината плюс един от присъстващите в залата) депутати.     

При днешното първо четене депутатите от Синята коалиция подкрепиха мерките от пакта. Депутатите от ДСБ не одобряват единствено мярката, свързана с променянето на преките данъци с квалифицирано мнозинство. Депутатите от "Атака" гласуваха с "въздържал се". Депутати от Коалиция за България предварително обявиха, че не одобряват Пакта за стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Е,.. зависи от гледната точка. От гледна точка на моя интерес например, предложението на Дянков е чудесно. Дано мине. Ако принадлежах към 5% богати Българи, мнението ми щеше да е друго със сигурност! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ако го приемат ще стане за плач ......за сега глупостите на тъпакът Дянков са само за смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още