fallback

БНБ връща контрола върху Общинска банка на Столична община

Банката осъществява дейността си по начин, който не съответства на условията, при които е издаден лицензът й, констатира надзорният орган

16:11 | 10.11.11 г. 11

Управителният съвет на БНБ лиши пет акционера на Общинска банка АД от право на глас в общото събрание на акционерите, съобщиха от надзорната институция. Тези пет акционера притежават повече от 25% от капитала на банката. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, а лишаването от право на глас е за шест месеца. С решението на БНБ се дава възможност на мажоритарния собственик в лицето на Столична община да си върне контрола над банката. В момента общината има един представител от общо трима в Надзорния съвет и не може да смени останалите двама, тъй като за това е нужно мнозинство от 75% от гласовете.

Следва Столична община да свика общо събрание на акционерите, на което другите акционери няма да могат да гласуват, да смени Надзорния съвет и устава на банката, за да си върне контрола над нея. В момента банката се контролира от Христо Ковачки.

Според БНБ причините за наложените надзорни мерки са следните:

При лицензиране на банката от УС на БНБ през 1996 г. учредители на банката са били Столична голяма община (СГО) и притежавани от нея дружества (общински фирми), като при издаването на лиценза СГО е притежавала акции в размер на 97,12% от уставния капитал на банката. Планът за деловата дейност е сочел, че акционерите предвиждат банката да се ангажира дългосрочно с обслужване целите на СГО за подобряване на инфраструктурата, условията за административна, стопанска и делова дейност и условията за живот на столичното население. От горното може да се направи извод, че лицензирането на „Столична общинска банка” АД е станало при изрично изразената воля от страна на лицензиращия орган и лицензираното дружество банката да бъде притежавана и контролирана от СГО за обслужване дейностите на Общината и целите, поставени пред нея. В съответствие с изпълнението на тези функции в хода на лицензионната процедура е извършена преценка относно надеждността на основния акционер – СГО, и най-вече на възможността му да оказва навременна капиталова подкрепа на банката, когато това е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback