fallback

Очаква се ЕК скоро да прекрати процедурата за свръхдефицит срещу България

Бюджетният дефицит за първите три месеца на годината е малко по-нисък от очакваното, съобщи в парламента зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева

17:47 | 09.05.12 г.

Очаква се скоро Европейската комисия (ЕК) да прекрати процедурата за свръхдефицит срещу България, която започна през април 2010 г. Това съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси.

По думите на Пенчева статистическата служба Евростат е потвърдила, че бюджетният ни дефицит за миналата година е малко над 2%. Практиката на Еврокомисията е да прекратява започнатите процедури за свръхдефицит при стабилизирането на бюджетните показатели и снижаването на дефицита под 3%.

Положителното за България в случая е, че се нареждаме сред държавите с най-малък дефицит и най-ниско съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП), допълни Боряна Пенчева.

Зам.-финансовият министър обясни, че изпълнението на бюджета за настоящата година се движи по план, а размерът на дефицита през първите три месеца на годината дори е малко по-нисък от очакваното.

Пенчева представи пред депутатите актуализацията на националната програма за реформи и конвергентната програма.

Тя припомни, че в средата на миналата година Еврокомисията препоръча България да подобри предсказуемостта на бюджетното планиране, да разработи и въведе задължителни фискални правила и ясно формулирана средносрочна бюджетна рамка и да гарантира прозрачност на всички управленски нива.

Брюксел настоя също така да намалим бюджетния си дефицит, да предприемем бърза пенсионна реформа, да подобрим енергийната ефективност на икономиката и да обвържем по-силно растежа на заплатите с производителността на труда.

Боряна Пенчева обясни, че редакцията на двата програмни документа е свързана с препоръките на ЕК, като са запазени заложените в тях национални цели. Запазени са и мерките за фискална консолидация, допълнени са дейности за насърчаване на малките и средните предприятия и за подобряването на достъпа им до финансиране, предприети са и мерки за насърчаване на заетостта.

Актуализацията на двете програми е одобрена от правителството на 11 април и още на следващия ден е изпратена в Брюксел.

Анализът на изпълнението на програмните документи преди актуализацията им показва, че са реализирани 45 от заложените мерки, каза още Боряна Пенчева. Усъвършенстван е и механизмът, по който ще се следи за изпълнението на Националната програма за реформи и Конвергентната програма.

Зам.-финансовият министър допълни, че разчита на вътрешните инвестиции и ускореното усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС), които да бъдат двигател на растежа, тъй като износът ни се е забавил заради дълголата криза в еврозоната.

Тя припомни, че Министерството на финансите занижи прогнозата си за икономическия растеж на България през 2012 г. до 1,4%, което съвпада с очакванията на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback