IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит ще бъде фиксиран до 2% от БВП

Изискването е записано в Закона за публичните финанси, приет на второ четене от парламента

10:58 | 31.01.13 г. 3
Бюджетният дефицит ще бъде фиксиран до 2% от БВП

Годишният бюджетен дефицит по консолидираната фискална програма, изчислен на касова основа, ще бъде лимитиран до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това записаха депутатите на второ четене на Закона за публичните финанси, пише БТА.

Предвижда се средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит на сектора "Държавно управление" на годишна основа да не надвишава 0,5 на сто от БВП. Дефицитът в сектора, изчислен въз основа на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки на Общността, не може да надвишава три на сто от БВП.

Текстовете предвиждат още Българската народна банка да обслужва системата на единна сметка и останалите сметки и плащания на бюджетните организации в съответствие с изискванията на Закона за БНБ.

По принцип банките обслужват сметките и плащанията на бюджетните организации безплатно. Ще се заплаща обаче обслужването на плащанията в системата за електронни бюджетни разплащания, транзитните сметки и операциите по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания, записаха още депутатите.

Законът за публичните финанси ще влезе в сила от 2014 година. 

Законопроектът за публичните финанси беше внесен в Народното събрание средата на октомври 2012 година от Министерския съвет.

„Със законопроекта се цели системата за управление на публичните финанси да се постави на широка основа, като средносрочната бюджетна рамка се превърне в реален инструмент за средносрочно прогнозиране и планиране чрез прилагане от органите на централната и местната власт на строги фискални правила и създаване на трайна уредба на отношенията, свързани с разработването и отчитането на програмен формат на бюджет“, гласят мотивите на вносителя.

Законът беше гласуван на първо четене в средата на ноември миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да де, ама ти откъде знаеш колко ще е БВП тази година? Да нямаш връзка с Дядо Боже и той да ти казва колко фирми ще фалират тази година? Ами ако фалират половината фирми и БВП намалее с две трети? Кво правиме тогава? Оставяме в Народното събрание 5 депутата и намаляваме заплатите на полицаите, военните, учителите и лекарите наполовина? БВП беше сигурна величина само по време на социализъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
p_trade
преди 11 години
Никой път се 4удя на *** ли се правете или какво , под фиксиране говорим за максимално 2% от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Интересно как ще фиксирате бюджетния дефицит. За да фиксирата дефицита ще трябва да фиксирате бюджета, а за да фиксирате бюджета трябва да фиксирате БВП. За да се случи това трябва отново да национализирате земята и всички предприятия и да се молите годината да е плодородна. Че то наглите частници ако решат да намалят производството или не дай боже да изнесат някои производства в чужбина не съм много наясно как точно ще закърпите бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още