fallback

Орешарски: Промяна на курса ще срине валутния борд

Валутният борд е необходим за страна със слаба и отворена икономика, смята соченият за премиер, ако БСП спечели изборите

10:36 | 13.04.13 г. 50

Плаващ курс е неблагоприятен за страна с отворена и слаба икономика като нашата, обясни Пламен Орешарски в предаването "Седмицата" на Дарик Радио. Той беше номиниран от лидерът на БСП Сергей Станишев като бъдещия премиер, ако левицата спечели изборите.

Орешарски допълни, че валутният борд трябва да се запази и няма възможност за промяна на курса. "Опитайте се да промените курса и бордът няма да остане", категоричен беше той.

Промени не трябва да бъдат правени и по отношение на ставката на данък добавена стойност. Единственото изключение в момента ползва туристическата индустрия, защото тя прави експорт на място, обясни Орешарски. "Ще ви припомня, че износът е освободен от ДДС и този компромис запазва конкурентоспособността на туристическата индустрия".

По повод идеята да бъде взет заем за покриване на текущите разходи, както и за повишаването на доходите, Орешарски категорично се обяви против. Но той посочи, че в последните години всяка година се взимат заеми за покриване на бюджетния дефицит и това ще продължи, но в контролируеми размери. Според него е допустимо годишно да се взимат заеми в размер на 1-1,5 млрд. лева.

Заемите ще се взимат докато имаме бюджетни дефицити - в първите години те се покриваха от свободни средства във фикалния резерв. Сега такива няма и ще трябва да се покрива с външно финансиране.

Пламен Орешарски не даде категоричен отговор на въпроса дали БСП ще отвори отново проекта АЕЦ "Белене" и обясни, че ако има икономическа ефективност, централата ще бъде построена.

БСП залага на реиндустриализацията, стана ясно от думите на бившия финансов министър в тройната коалиция. За него това означава инвестиции в производствени мощности в сферата на технологиите, а продуктите да станат водещи в структурата на износа ни. Той посочи още, че несигурната стопанска среда у нас гони потенциалните инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
fallback