IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага прогресивно подоходното облагане на три стъпки

Минималната заплата няма да бъде облагана, а месечните доходи над 4,5 хил. лева ще бъдат обложени с 20%

16:58 | 09.04.13 г. 43
<p>
	<em>Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА</em></p>

Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА

Прогресивно подоходно облагане на три стъпки предложиха от БСП по време на представянето на подробности за предизборната си програма. Документът представиха соченият за премиер, ако партията спечели изборите, Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев. 

От 2014 година минималната работна заплата да се освободи от данък, е записано в документа. Ще бъде запазена ставката на данъка за облагане на доходите на около 1,9 млн. българи – 10% за доходи до 4500 лева месечно. От левицата обаче предлагат да се въведе по-висок данък за доходи над 4500 лева, който ще засегне около 45 000 българи – 20% ставка за частта от доходите над 4500 лева месечно.

Само ние в Европа облагаме минималната заплата и макар че данъчните облекчения ще лишат от приходи хазната, това трябва да се направи, коментира мярката Пламен Орешарски. Според него само около 40 000 души с най-високи доходи ще платят малко повече, а останалите или ще запазят същото ниво на облагане, или ще им бъдат намалени данъците.

БСП се обяви и за въвеждане на справедливия принцип на семейно подоходно облагане през втората половина на мандата.

"Да управляваш страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера", смята още бившият финансов министър в правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски, но допълни, че каузата си струва. Той припомни,  че е работил при много тежки кризи и се е справил с много предизвикателства.

„Тези дни приех още едно предизвикателство. Приех да оглавя един бъдещ кабинет при успех на партията на изборите, допълни ексминистърът, който представи и програмата на левицата при победа на вота. Мотото на
платформата е "Да върнем България на хората".

Според Орешарски разкриването на 250 000 работни места – едно от основните обещания на левицата, е амбициозна, но изпълнима задача. Никой не казва, че с лекота на следващия ден ще отворим тези работни места, но това е изпълнима цел, категоричен беше Орешарски.

В областта на енергетиката Орешарски беше категоричен, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде рестартирана. Той допълни, че винаги е гледал на проекта от икономическата страна и гледа цифрите. По негови думи левицата ще работи за запазване на природата. Орешарски се обяви и за забраната за добив на шистов газ, поне до момента, в който не сме убедени, че методите за извличане са безопасни. 

В изложението си ексминистърът засегна и темата за демографската криза и стимулирането на раждаемостта. Орешарски се обяви за подпомагане отглеждането на деца, реформи при детските надбавки и други мерки за насърчаване на раждаемостта.

Номинираният за премиер беше категоричен, че трябва да се вземат спешни мерки и за подпомагане на възрастните хора. По негови думи едно общество се познава по отношението му към най-слабите си членове и сега ние трябва да сме солидарни с пенсионерите.

По думите на Орешарки трябва да се върне швейцарското правило при образуването на пенсиите. Нашите студенти често избират терминалите като начин за своята реализация, обясни бившият министър и амбициозно си постави за цел да убеди младите да се развиват кариерно у нас.

Социалистите обещават още повишаване на минималната работна заплата до 450 лева в рамките на мандата.

Подобряване на бизнес средата

БСП предлага и мерки за подобряване на бизнес средата. По думите на Орешарски трябва да се създаде предвидима бизнес среда, която да върне доверието, и 10-годишна програма за възраждане на индустрията.

Основен акцент в програмата на партията е развитието на малкия и средния бизнес чрез помощ от Българската банка за развитие (ББР) и достъп до кредитиране.

Гарантиране на срочното разплащане на държавата с бизнеса до 30 дни обеща Орешарски, както и облекчаване на административните процедури.

Той също застъпи тезата за “дигиталното общество“ - електронизация на държавните институции, което да доведе до прозрачност, цифровизацията на търговете и конкурсите за обществени поръчки. По думите на Орешарски трябва да се работи и за въвеждане на електронна здравна карта, здравно досие. Той застъпи и темата за образованието – цифрови библиотеки, подпомагане за социално слабите.

"Често ми задават въпроса: Какво ще изберете - магистрала или хладилник? И двете са важни", заяви Орешарски. Трудно обаче мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е достигнала до благоденствие, пътят е обратен, отбеляза той.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Все още по-некадърно от Лукановото и Виденовото е нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
БСП = България Се Продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Управлението на ГЕРБ беше най-некадърното управление - фиксирани на минимум заплати и пенсии, вдигнати на максимум цени и надписани сметки, за да се покриват нечии кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 4
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Успех ще е ако БСП не изпаднат на трето място на изборите (след ГЕРБ и ДПС).Има още много време да търпите други крадци. Стига само вие сте крали! Нямате насищане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 9
jelenski
преди 11 години
Успех! Време е вече нещата в България да живнат малко, че Бойковата Крадичета съсипаха всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Определения като "***" и "прасе" за мен са недопустими, когато става въпрос за България и българите. Нямам никакво намерение да ви влизам в тона и да водя безсмислени дискусии. Всеки сам избира къде да живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 11 години
"Говори с цифри - какъв ще е ефектът от тези данъци, къде ще отидат те и как ще се отразят на реалната икономика, която не разчита на данъчна издръжка"пич дори ника ти е отблъскващЕфекта от тези данъци ще бъде:по-равноправно общество със по-малко социални проблемидържавта ще харчи повече от 50% от БВП и криза за българите няма да имаще живеем в силна държава, където индивидуалистите няма да са толкова "важни" колкото са сега. Социална страна в която да могат да живеят децата ми. В сегашната РБ децата ми нямат място. Социализъм. Искам децата му да растат в социализъм. Както растях аз. Страна в която ако чистачката в твоята фирма взема 250лв собственика на фирмата да взема 1000лв. Разбра ли какъв ефект искам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 11 години
"Или да кажеш колко е ДДС върху храните и лекарствата в тази чудна страна с 85% подоходни данъци"........................................................ДДС е плосък данък. Аз съм против всички плоски данъци/в РБ всички са такива/Най-голямата грешка като се чуе за до 85% Прогресивен Данък неозначава че ще ти вземат 85 % от дохода! Означава, че най-бедните и средната класа са защитени, а Черепа, Тиквата и Рапуна ще плащат ЗА доходите НАД 85 000лв годишен доход по 85% за горницата над 85 000лвБългарите са меко казано глупави. Всеки един си мисли че като е плосък данъка ТОЙ е най-надалавера, щото водиш ли неплаща 100лв данък а 50лв По-далече от носа си българина невижда. То е верно че само "слепците" останаха в РБ, но все пак.. Невижда че Милионерите стават все по-богати, а населението все по-бедно. Невижда ли "БИЗНЕСА" какви са му клиентите. С празни джобове. Е клиентелата ти като е бедна ти може ли да забогатяваш. На чии гръб. Невижда че Черепа си плаща 10% и си живее в Швейцария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 11 години
"Нещо да добавиш в тази връзка по отношение на семейно подоходно облагане, признаване на разходи на физически лица за данъчни цели и пр?".......................................................................................................невиждам какво повече може да се даде на семейстата освен справедливост в данъците. В примера който съм дал се вижда, че на първите 1020лв се плаща САМО 27лв ДАНЪК!?! Това са 12 000лв годишен необлагаем доход... какво повече от това!?! А и ако се продължи в преимера ми ще се окаже и много повече необлагаемия доход В НИСКИТЕ ДОХОДИ"Или да кажеш колко е ДДС върху храните и лекарствата в тази чудна страна с 85% подоходни данъци"..........................................................................................................................ДДС е също ПЛОСЪК ДАНЪК! Аз съм против ВСИЧКИ ПЛОСКИ ДАНЪЦИ и съм ЗА СИЛНО ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ със мн.малки стъпки, за да се елиминират измамитеНАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА е като се чуе до 85% ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още