IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага прогресивно подоходното облагане на три стъпки

Минималната заплата няма да бъде облагана, а месечните доходи над 4,5 хил. лева ще бъдат обложени с 20%

16:58 | 09.04.13 г. 43
<p>
	<em>Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА</em></p>

Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА

Прогресивно подоходно облагане на три стъпки предложиха от БСП по време на представянето на подробности за предизборната си програма. Документът представиха соченият за премиер, ако партията спечели изборите, Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев. 

От 2014 година минималната работна заплата да се освободи от данък, е записано в документа. Ще бъде запазена ставката на данъка за облагане на доходите на около 1,9 млн. българи – 10% за доходи до 4500 лева месечно. От левицата обаче предлагат да се въведе по-висок данък за доходи над 4500 лева, който ще засегне около 45 000 българи – 20% ставка за частта от доходите над 4500 лева месечно.

Само ние в Европа облагаме минималната заплата и макар че данъчните облекчения ще лишат от приходи хазната, това трябва да се направи, коментира мярката Пламен Орешарски. Според него само около 40 000 души с най-високи доходи ще платят малко повече, а останалите или ще запазят същото ниво на облагане, или ще им бъдат намалени данъците.

БСП се обяви и за въвеждане на справедливия принцип на семейно подоходно облагане през втората половина на мандата.

"Да управляваш страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера", смята още бившият финансов министър в правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски, но допълни, че каузата си струва. Той припомни,  че е работил при много тежки кризи и се е справил с много предизвикателства.

„Тези дни приех още едно предизвикателство. Приех да оглавя един бъдещ кабинет при успех на партията на изборите, допълни ексминистърът, който представи и програмата на левицата при победа на вота. Мотото на
платформата е "Да върнем България на хората".

Според Орешарски разкриването на 250 000 работни места – едно от основните обещания на левицата, е амбициозна, но изпълнима задача. Никой не казва, че с лекота на следващия ден ще отворим тези работни места, но това е изпълнима цел, категоричен беше Орешарски.

В областта на енергетиката Орешарски беше категоричен, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде рестартирана. Той допълни, че винаги е гледал на проекта от икономическата страна и гледа цифрите. По негови думи левицата ще работи за запазване на природата. Орешарски се обяви и за забраната за добив на шистов газ, поне до момента, в който не сме убедени, че методите за извличане са безопасни. 

В изложението си ексминистърът засегна и темата за демографската криза и стимулирането на раждаемостта. Орешарски се обяви за подпомагане отглеждането на деца, реформи при детските надбавки и други мерки за насърчаване на раждаемостта.

Номинираният за премиер беше категоричен, че трябва да се вземат спешни мерки и за подпомагане на възрастните хора. По негови думи едно общество се познава по отношението му към най-слабите си членове и сега ние трябва да сме солидарни с пенсионерите.

По думите на Орешарки трябва да се върне швейцарското правило при образуването на пенсиите. Нашите студенти често избират терминалите като начин за своята реализация, обясни бившият министър и амбициозно си постави за цел да убеди младите да се развиват кариерно у нас.

Социалистите обещават още повишаване на минималната работна заплата до 450 лева в рамките на мандата.

Подобряване на бизнес средата

БСП предлага и мерки за подобряване на бизнес средата. По думите на Орешарски трябва да се създаде предвидима бизнес среда, която да върне доверието, и 10-годишна програма за възраждане на индустрията.

Основен акцент в програмата на партията е развитието на малкия и средния бизнес чрез помощ от Българската банка за развитие (ББР) и достъп до кредитиране.

Гарантиране на срочното разплащане на държавата с бизнеса до 30 дни обеща Орешарски, както и облекчаване на административните процедури.

Той също застъпи тезата за “дигиталното общество“ - електронизация на държавните институции, което да доведе до прозрачност, цифровизацията на търговете и конкурсите за обществени поръчки. По думите на Орешарски трябва да се работи и за въвеждане на електронна здравна карта, здравно досие. Той застъпи и темата за образованието – цифрови библиотеки, подпомагане за социално слабите.

"Често ми задават въпроса: Какво ще изберете - магистрала или хладилник? И двете са важни", заяви Орешарски. Трудно обаче мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е достигнала до благоденствие, пътят е обратен, отбеляза той.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 11 години
ай ама си мислиш че си най-големия тарикатами ние сме избягали от И такива като теб от РБ аз в чужбина знаеш ли колко повече от 10% данъци плащам и си прав за едно - *** е, но прасето си и ТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
Александър_
преди 11 години
В крайна сметка, ако ефектът е, че държава ще преразпределя по-малко пари, от колкото преди, то най-вероятно е за добре. Въпреки, че едва ли, хората които ще гласуват за тях гледат на нещата по този начин. Въпросът обаче е, дали след като държавните приходи намалеят, ще намалят и държавните разходи. Или ще се използва дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Едва ли биха сътворили такава глупост, защото1.9М * 31лв = 58 900 000 лв отпадат.45К * (2 000лв*10%) = 9 000 000 лв се събират от по-високо платените.Нетен ефект за бюджета е 49 900 000 лв по-малко приходи от ДОД, или около 599 000 000 допълнителен дефицит годишно при равни други условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
И те не знаят какво предлагат вече. Няма ли кой да им подшушне, че като махнат данъка на МРЗ и 80-90% от малките и средни фирмите ще назначат работниците си на МРЗ.А че ще обложат 45000 с данък богатство също е мираж. Накрая ще останат 4-5 хил. чужденци, на които данъка тук пак ще им бъде по нисък от този в страните им.Всичките им мерки са *** и недомислени. Основно ще навредят на икономиката, но на тях не им пука. Доказаха го с Белене, Цанков камък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
БСП трябва да издигнат Азис за премиер а сексоложката Кобилкина за вицепремиер. Това е единствения начин поне отчасти да разколебаят гласуващата срещу тях маса хора в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
nedev75
преди 11 години
Аз само не разбрах след като махнат данъка за МРЗ предлагат ли да стане 10% само за горницата над 310лв. за всички останали.Ако е така те предлагат на 1 млн и 900 хиляди души да им намалят данъка с 31лв., а ако направят МРЗ 340 с 34лв.Така че работата обхваща доста избиратели.За една година говорим за 310/340лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
БСП предлага на 120 хил. избиратели да гласуват да вземат парите на други 45 хил. избиратели, като печалбата за първите ще бъде около 30 лв на месец:)))---Това е същината на цялата им "икономическа" програма за растеж на доходите: обещават, че ще вземат от едни и ще го дадат на други, като в замяна искат 4 годишен мандат да крадат :)---Divide et impera! или в 'преразпределяй и владей!' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Еми не се вписва, защото с примера за Тачър нямах предвид данъците, а политическата неграмотност на българите, която ги кара да слагат на власт такива управляващи, които само ги смучат и не правят нищо за тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Еми ето затова аз защитавам тезата, че ако е прогресивен, да е прогресивен докрай, а не някаква комбинация от плосък и прогресивен, какъвто предлагат от БСП. За да се развива една страна, на нея и трябва прогресираща средна класа. Има ли такава в България? Целта на прогресивно подоходното облагане е да се създаде едно ядро със средни доходи, т.нар. средна класа. И тази средна класа да води цялото общество напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Извинявай - не Васко, а Веско. Грешката не беше умишлена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още