IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага прогресивно подоходното облагане на три стъпки

Минималната заплата няма да бъде облагана, а месечните доходи над 4,5 хил. лева ще бъдат обложени с 20%

16:58 | 09.04.13 г. 43
<p>
	<em>Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА</em></p>

Станишев и Орешарски представиха управленската програма на БСП. Снимка: БТА

Прогресивно подоходно облагане на три стъпки предложиха от БСП по време на представянето на подробности за предизборната си програма. Документът представиха соченият за премиер, ако партията спечели изборите, Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев. 

От 2014 година минималната работна заплата да се освободи от данък, е записано в документа. Ще бъде запазена ставката на данъка за облагане на доходите на около 1,9 млн. българи – 10% за доходи до 4500 лева месечно. От левицата обаче предлагат да се въведе по-висок данък за доходи над 4500 лева, който ще засегне около 45 000 българи – 20% ставка за частта от доходите над 4500 лева месечно.

Само ние в Европа облагаме минималната заплата и макар че данъчните облекчения ще лишат от приходи хазната, това трябва да се направи, коментира мярката Пламен Орешарски. Според него само около 40 000 души с най-високи доходи ще платят малко повече, а останалите или ще запазят същото ниво на облагане, или ще им бъдат намалени данъците.

БСП се обяви и за въвеждане на справедливия принцип на семейно подоходно облагане през втората половина на мандата.

"Да управляваш страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера", смята още бившият финансов министър в правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски, но допълни, че каузата си струва. Той припомни,  че е работил при много тежки кризи и се е справил с много предизвикателства.

„Тези дни приех още едно предизвикателство. Приех да оглавя един бъдещ кабинет при успех на партията на изборите, допълни ексминистърът, който представи и програмата на левицата при победа на вота. Мотото на
платформата е "Да върнем България на хората".

Според Орешарски разкриването на 250 000 работни места – едно от основните обещания на левицата, е амбициозна, но изпълнима задача. Никой не казва, че с лекота на следващия ден ще отворим тези работни места, но това е изпълнима цел, категоричен беше Орешарски.

В областта на енергетиката Орешарски беше категоричен, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде рестартирана. Той допълни, че винаги е гледал на проекта от икономическата страна и гледа цифрите. По негови думи левицата ще работи за запазване на природата. Орешарски се обяви и за забраната за добив на шистов газ, поне до момента, в който не сме убедени, че методите за извличане са безопасни. 

В изложението си ексминистърът засегна и темата за демографската криза и стимулирането на раждаемостта. Орешарски се обяви за подпомагане отглеждането на деца, реформи при детските надбавки и други мерки за насърчаване на раждаемостта.

Номинираният за премиер беше категоричен, че трябва да се вземат спешни мерки и за подпомагане на възрастните хора. По негови думи едно общество се познава по отношението му към най-слабите си членове и сега ние трябва да сме солидарни с пенсионерите.

По думите на Орешарки трябва да се върне швейцарското правило при образуването на пенсиите. Нашите студенти често избират терминалите като начин за своята реализация, обясни бившият министър и амбициозно си постави за цел да убеди младите да се развиват кариерно у нас.

Социалистите обещават още повишаване на минималната работна заплата до 450 лева в рамките на мандата.

Подобряване на бизнес средата

БСП предлага и мерки за подобряване на бизнес средата. По думите на Орешарски трябва да се създаде предвидима бизнес среда, която да върне доверието, и 10-годишна програма за възраждане на индустрията.

Основен акцент в програмата на партията е развитието на малкия и средния бизнес чрез помощ от Българската банка за развитие (ББР) и достъп до кредитиране.

Гарантиране на срочното разплащане на държавата с бизнеса до 30 дни обеща Орешарски, както и облекчаване на административните процедури.

Той също застъпи тезата за “дигиталното общество“ - електронизация на държавните институции, което да доведе до прозрачност, цифровизацията на търговете и конкурсите за обществени поръчки. По думите на Орешарски трябва да се работи и за въвеждане на електронна здравна карта, здравно досие. Той застъпи и темата за образованието – цифрови библиотеки, подпомагане за социално слабите.

"Често ми задават въпроса: Какво ще изберете - магистрала или хладилник? И двете са важни", заяви Орешарски. Трудно обаче мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е достигнала до благоденствие, пътят е обратен, отбеляза той.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Знаеш ли, Васко, колкото и да уважавам нагонът ти да изпъкнеш и да кажеш нещо икономически смислено, не мога да не те попитам как примерът ти с Маргарет Тачър се вписва в тезата ти за вдигане на данъците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
На тоя народ, българския, му трябва една силна и твърда ръка по подобие на вече покойната лейди Тачър. Иначе като гледам мрънканията на някои от постовете по-долу, направо се отчайвам....До такава степен опростяха хората, че и със земята да ги изравнят, пак ще подкрепят ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Аз пък ти казвам, че това е чиста проба популизъм и нищо повече. 4, 5 или 10 милиона лв. не решават нищо. Ама нищо! С какво това ще помогне на хората с ниски доходи? С какво ще помогне на теб? Това ще са чисто и просто 4,5 или 10 милиона лв, които ще се изтеглят от реалната икономика и ще отидат за държавна издръжка, заплати на неефективната полиция, държавна администрация и пр. и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
И как пък реши, че драстично ще намалее събираемостта? От предложенията на БСП личи, че за това ядро, от което основно се събират данъците, данъкът ще се запази на 10%.т.е. толкова, колкото е и сега. Само 40 000 души ще плащат повече. Но това са само 40 хил. души. А и с необходимия контрол от съответните институции, не виждам никакъв проблем за събираемостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 11 години
Абсолютно съгласен. Успокоява ме само факта, че бандата на Смешнишев най-вероятно няма да има възможност да управлява отново. В противен случай, просто казвам "чао" на родната *** и отивам да изкарвам парите си там, където с удоволствие ще им плащам данъка, защото ще знам за какво се харчат и ще изпитвам директно ползата на платените от мен данъци. И бъдете сигурни, че това ще е периода, в който и малкото останали тук специалисти ще направят същото. Тогава не мога да си представя каква точно икономика ще изгради Серьожата - не сме 44-та вече, а и малцинствените не е като да са най-работливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 1
BigBear
преди 11 години
Наистина не можете да сравнявате заплатата от 3500 с заплата от 350 лева, защото този с високата заплата е вложил в себе си поне 20000 часа обучение. Така че колкото и абсурдно да ви звучи "другари" високообразаованите и високо платени трябва да се облагат дори с по малък данък, защото реално те имат да приспадат разходи за 15 -20 години обучение и това е начинът те да остатат тук в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Нещо да добавиш в тази връзка по отношение на семейно подоходно облагане, признаване на разходи на физически лица за данъчни цели и пр? Или да кажеш колко е ДДС върху храните и лекарствата в тази чудна страна с 85% подоходни данъци? Или да кажеш колко са имотните данъци, данъците за първа, втора, трета и пр. кола, колко е гражданската отговорност, можеш ли да караш таралясници като в България, да минаваш с 10 кинта при корумпирания *** катаджия или дай просто да обложим "богатите", като по този начин въведем социална справедливост и спасим страната от изчезване? Говори с цифри - какъв ще е ефектът от тези данъци, къде ще отидат те и как ще се отразят на реалната икономика, която не разчита на данъчна издръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Това означава единствено, че трябва да се повишат доходите. Съгласен съм и с необлагаемия минимум. В настоящата ситуация в България, вдигането на данъци само и единствено ще намали драстично събираемостта. Да приемем, че тези 20 000, които получават над 4 500 бъдат обложени с 20%. Да предположим също, че горницата над 4 500 е средно 2 000 лв. Това прави 4 000 000лв разлика на месец. Тъй като тази сума е нищо на фона на публичните ни разходи, аз лично не виждам никакъв смисъл в това да се включва изобщо като основна точка в предизборна програма, освен разбира се, да накара тези с най-ниски доходи, които неизбежно са силно озлобени спрямо хората с по-високи доходи, да се почувстват добре и да припознаят своя закрилник у другаря Станишев. Нещо повече - не ми е известен пример в който увеличаването на данъците да е довело до разкриване на работни места (различни от държавни такива) и насърчаване на ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Защо само до 85% ? Аз предлагам като си тръгнал така - да вземеш до 100%, а примерно от 10'000 лв, направо да имат да дават - примерно 10000 - дава 5000, на 10100 - да дава вече 5500 и т.нататък - който пък декларира 100'000 лв. направо му вземаш къщата. За онези над 150'000 лв. - по избор ляв или десен бъбрек за донорство. Така де- справедливост трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
kane
преди 11 години
Съгласен съм само с първа стъпка - необлагаем е дохода до мин.заплата. Като последната е обвързана с индекса на инфлацията и се индексира на всеки 6 месеца.Ако това което БСП предлага се случи, всички тарикати ще паднат под 4500лв и пак няма да плащат 20%Затова не се прави само на 3 стъпки, а на 85 стъпкиако мин заплата е 320лв -0 % данъкза всеки следващи 100лв +1% или ако вземаш 420лв плащаш 1 лвза 520лв 1+2=3 лвза 620лв 1+2+3=6лв720лв 1+2+3+4=10лв данък820лв 1+2+3+4+5=15лв920лв 1+2+3+4+5+6=21лв1020лв 1+2+3+4+5+6+7=27лви т.н за всеки горни 100лв се дължи още 1%..и така до 85% според мен това е таванаВ страната в която съм живял таблицата за данъците е готова и е като тоалетна хартия дълга. Пълна с цифри. Намираш си дохода и отсреща ти стои данъка/годишен/Според мен САМО прогресивен данък прави живота справедлив навсякъде посвета. Но прогресивен по начина който описахДокато в РБ има ПЛОСЪК данък. Живота в РБ ще смърди. Който приема държавата за враг му се връща бумеранга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още