fallback

Правителството одобри увеличение на майчинските от 1 юли

Преди дни депутатите одобриха законопроект за увеличение на обезщетението до 310 лева месечно, но без конкретна дата

12:43 | 05.06.13 г. 7

Обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години да стане 310 лева от 1 юли, одобри на днешното си заседание Министерският съвет. Увеличението е част от пакет от социални мерки за най-засегнатите от кризата.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Припомняме, че депутатите одобриха на първо четене законопроект за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете между първата и втората година. Размерът става 310 лева, но конкретната дата тогава не беше посочена. В деловодството на 42-то Народно събрание бяха внесени два аналогични проекта - на ГЕРБ и на БСП. Този на ГЕРБ предвиждаше увеличение от 1 юли, а на БСП - от 1 октомври. 

Вчера левицата настоя правителството да направи точна преценка и увеличението да стане възможно най- скоро, още от 1 юли. Тогава БСП поиска още детските надбавки да се увеличат на 50-60 лева.

За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими 17 млн. лева, вече изчисли социалният министър Хасан Адемов.

След заседанието на правителството стана ясно още, че ще бъде увеличена еднократната целева помощ за първокласници от 150 лева на 250 лева за семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане. С парите ще бъдат подкрепени 45 хил. деца. Първоначално се предвиждаше помощта да бъде увеличена двойно и да стане 300 лева.

Ще се разшири и кръгът от хора, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Номиналното увеличение на границата за достъп до целевата помощ е в размер на 15 лева за всички групи.

Очаква се пресконференцията на премиера Пламен Орешарски и министрите на финансите и социалната политика Петър Чобанов и Хасан Адемов, на която ще бъдат дадени подробности за мерките.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
fallback