IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подоходният критерий за детските добавки да се разшири, предлага БСП

Месечната сума за отглеждане на дете да се увеличи до 50 лева, ще насотяват от левицата

17:12 | 04.06.13 г. 2
Подоходният критерий за детските добавки да се разшири, предлага БСП

Детските добавки да се увеличат до 50-60 лева и да се разшири обхватът на семействата, които ги получават, обмисля „Коалиция за България“. От левицата подготвят промени в редица социални закони, сред които и Законът за семейните помощи за деца, обяви заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, съобщава Dnes.bg.

Той посочи, че най-вероятно увеличението на детските добавки ще влезе в сила от следващата бюджетна година, като сумата ще се увеличи от 35 лева, както е сега, до една шеста или една пета от минималната работна заплата. Според Стоилов е добре подоходният критерий за получаването им да достигне 500 лева на член от семейството, вместо 350 лева, както е в момента.

БСП настоява и правителството да направи точна преценка, така че  увеличението на обезщетението за отглеждане на дете за втората година да стане възможно най-скоро. Стоилов припомни предложението на левицата
обезщетението за отглеждане на малко дете да нарасне от 240 на 310 лева от 1 октомври, но посочи, че би било хубаво да бъде намерена възможност това да стане от 1 юли.

„Коалиция за България“ подготвя и промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя, които предвиждат да се изплащат не само неизплатени, но и начислени възнаграждения.

Предвиждат се промени и в Кодекса за социално осигуряване, така че хора, на които не достигат две години стаж или възраст, да могат предсрочно да се пенсионират. Левицата обмисля и стимули за насърчаване на заетостта чрез поемане на част от средствата за осигуровки на наетите лица.

БСП планира да внесе и Закон за насърчаване на заетостта, който да даде възможност на хората, които завършват образование, да търсят работа или да получат квалификация. "Ще има стимули за работодателите, които назначават младите хора", обясни Стоилов. По неговите думи този законопрект е обвързан с т. нар. "младежка гаранция", а това може да стане, като държавата поеме част от средствата за осигуряване на наетите лица.

Левият депутат коментира и препоръката на ЕК България да продължи поетапното вдигане на възрастта за пенсиониране. Препоръките не са задължителни и не трябва да се следват сляпо, отсече той.

В областта на селското стопанство ние поехме редица ангажименти, припомни Янаки Стоилов и обясни, че по инициатива на "Коалиция за България" ще се направят промени в Закона за арендата, което ще гарантира минимална рента, която трябва да получават собствениците в зависимост от региона. По думите му по този начин ще се намали неравнопоставеността спрямо големите арендатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Аха, това за детските е благодарността на Станишев за подкрепата и на Цветелин Кънчев от Евроромата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Да си го кажат направо. Работещите трябва да плащат данък спокойствие на ***. Само не ми е ясно защо бързат да им вдгнат детските преди да са са се разбунтували. Столетницата винаги мисли 3 хода напред, и за след следващите избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още