fallback

Държавата е върнала на бизнеса 80% от дължимия ДДС

Над 500 млн. лева от дължимите общо 770 млн. лева са върнати на фирмите, каза министърът на отбраната Ангел Найденов

16:24 | 29.07.13 г. 7

Държавата вече е възстановила 80 процента от дължимото ДДС на бизнеса, съобщи на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов.

Над 500 млн. лева от дължимите общо 770 млн. лева са върнати на фирмите, каза той, цитиран от БТА.

След актуализацията на бюджета, която трябва да бъде приета до края на тази седмица, ще бъдат разплатени още 160 млн. лева по договори за свършена работа, уточни той.

Найденов припомни, че голяма част от тези задължения са на Министерството на отбраната, като само Военно-медицинска академия има 55 млн. лева просрочени плащания, от които 28 млн. лева са вече с нотариални покани и с изпълнителни листове.

Към 30 юни размерът на невърнатия данък добавена стойност (ДДС) е в размер на 776 млн. лева, отчете премиерът Пламен Орешарски пред народните представители преди седмици. Той посочи, че според данните на предишните управляващи ДДС със забавено връщане е в рамките на 250 млн. лева, определено от премиера като „допустимо ниво”.

Месеци по-късно обаче се оказва, че са забавени значително по-големи суми. Именно размерът на невърнатия ДДС е сред сочените причини за исканата актуализация на Бюджет 2013. 

Ангел Найденов съобщи още, че на предстоящото в сряда (31 юли) заседание на Министерския съвет ще бъде приета Програма на правителството с мерки за пълен управленски мандат. На базата на тази програма за следващите шест месеца ще бъде изготвен план за конкретни действия, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
fallback