IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против актуализацията на бюджета за 2013 година

Не е проблем увеличаването на дефицита или теглене на нов заем, драмата е за какво ще бъдат похарчени тези пари, смята Менда Стоянова

21:59 | 09.07.13 г. 10
За и против актуализацията на бюджета за 2013 година

Актуализацията на бюджета е нужна заради очакване на неизпълнението на приходите, както и заради разходи, които не са включени в бюджета от правителството на Бойко Борисов. Тази теза изказа в предаването „Референдум” по БНТ зам.-министърът на финансите Людмила Елкова.

Тя посочи, че сумата на невключените в бюджета разходи е 500 млн. лева. Според нея неплащането на тези разходи ще станат причина за нов срив на икономиката. Елкова припомни края на 2009 година, когато заради ограничените от финансовия министър Симеон Дянков плащания, икономиката отчете свиване в рамките на 7 на сто.

Елкова посочи като пример за нереалистични прогнози за приходи тези от данъка върху доходите от лихвите по банковите депозити. Данните показват, че изпълнението е далеч от очакваното. 

Зам.-министърът на финансите Елкова коментира още, че е имало задържане на връщането на ДДС през последните месеци. „Само лихвите са 10 млн. лева”, заяви тя.

Бившият зам.-министър в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов обаче не се съгласи с тези тези. За него първите месеци на годината са доказателство, че приходите са изпълними и попита защо не се търсят обещаните в предизборната кампания резерви от приходи, които ще дойдат при ограничаване на контрабандата.

Що се отнася до разходите – правителството на Орешарски е заявило, че социалният пакет няма да бъде финансиран с нови разходи в бюджета, обясни Горанов и изрази съмненията си, че желанието за актуализация е за да бъде разширена разходната част на бюджета. Той отрече да има разходи, невключени в бюджета и припомни, че има официална статистика за държавните плащания.

Менда Стоянова, която беше председател на парламентарната бюджетна комисия в 41-то Народно събрание, също отхвърли обвиненията, че бюджетът е нереалистичен. Тя припомни още, че по време на приемането на бюджета сегашният премиер Пламен Орешарски е поискал разходната част да бъде увеличена с 940 млн. лева.

„Тогава Орешарски ни обвини, че залагаме по-малки приходи”, заяви още тя.

По отношение на неизплатените разходи Менда Стоянова обясни, че през последните години тактиката за задържане на връщането на ДДС не се е използвала. По време на управлението на тройната коалиция задържаният данък е бил на стойност над 700 млн. лева. Към края на 2012 година е бил 360 млн. лева, а към април 260 млн. лева, обясни тя.

Драма няма по отношение на увеличение на дефицит до 2% и взимане на заем за буфер на бюджета, призна още Стоянова. Тя обаче предупреди, че не е ясно за какво ще се харчат парите, предвидени за увеличаване на дефицита и именно това поражда притеснения. 

Сегашният председател на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви категорично, че няма да има дефицит повече от 2%. Средствата от заем няма да отидат за социални разходи, а за стабилизиране на икономиката. "Нека да поработи 5-6 месеца това правителство, за да покаже ще може ли да се справи с обещанията, дадени преди изборите", коментира още той. 

Цонев коментира, че актуализация на бюджета ще бъде направена "до ваканцията на парламента, ако въобще ваканция има".

Към критиците на плановете за актуализация се присъедини и икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. За него няма основание да се говори за „дупка” в бюджета след като данните за първите пет месеца показват излишък.

Той също попита защо не се работи за ограничаване на контрабандата, изтъквайки, че Агенция „Митници” все още няма директор, който да опита да я ограничи. В същото време обаче правителството вече знае, че бюджетът няма да бъде изпълнен, коментира Ангелов. Икономистът посочи още, че изпълнението на приходите от ДДС е по-добро от миналата година.

За него проблемът е несигурността - преди седмици финансовият министър Чобанов беше категоричен, че актуализация няма да има. Икономистът посочи, че служебното правителство също е искало актуализация, но не е имало работещ парламент, който да я одобри. По тази причина кабинетът на Марин Райков "се е стегнал и е повишил два пъти събираемостта на данъците". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
hagan
преди 10 години
говорим за борба със олигархията а актуализацията на бюджета за изплащане на закъснели пари на бизнеса са именно за тази олигархия това искат пък после ако ще правителството да падаа много по-важно е закон за защита при ипотеки .закон за семейно подоходно облагане.закон за стъпаловиден ДОД това нашето го няма в нито една развита западна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 10 години
принципно си прав ако бюджета предвиждаше само структурни промени . Ама хората си казаха че искат да вдигнат тавана на дефицита до 2 % - демек за увеличаване на дълга говорим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
aldy
преди 10 години
Бюджетът трябва да се актуализира поне по две причини - имаме промяна в структурата на министерствата и това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за отразяване в бюзжета, и второто, имаме промяна на политики, което също намира отражение в бюджета- Останалите твърдения са извън сферата на икономиката и финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
След идването на Лю в министерството през 2003 г. Китай създаде високоскоростна железница. Могъщото министерство бе закрито през март т.г. Два месеца по-късно Лю бе изключен от партията.Присъдата му трябва да бъде изпълнена след 2 години. Според Синхуа подобни присъди се трансформират в доживотни.И той сигурно се е защитавал че има нужда страната му от високоскоростна железница. И сигурно е било така но без "консултантските му услуги"! Е тук пък си имаме други проекти! Далавера трабва да има! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Бившият китайски министър на железопътния транспорт Лю Чжъцзюн получи смъртна присъда с отложено изпълнение по обвинения в корупция и злоупотреба с власт, съобщи Синхуа.Лю (60 г.) е обвинен в получаването на подкупи от 64 млн. юана (7,8 млн. евро) за 25 години.Срещу парите той осигурявал държавни поръчки." При такава съдебна система човек трябва да мисли преди ей така да раздава парите на избирателя! Камо ли да му натрапва дълг за да задоволи потребностите си! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още