IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът поиска актуализация на бюджета пред Народното събрание

Премиерът отчете тежкото финансово състояние на страната и задължения от 3 млрд. лева, които страната трябва да плати тази и следващите години

11:55 | 05.07.13 г. 54
Премиерът поиска актуализация на бюджета пред Народното събрание

Актуализация на бюджета поиска премиерът Пламен Орешарски пред Народното събрание. Според него финансовата рамка за годината е била изготвена нереалистично и са се потвърдили съмненията, че е приет „бюджет за полугодие“.

Силното влошаване на фискалната позиция и интензивно декапитализиране на държавните фирми – с това се е характеризирало управлението на правителството на Бойко Борисов, коментира още Орешарски. Той посочи, че за периода 2009 -2013 година фискалните резерви намаляват с 4 млрд. лева, дългът на страната се увеличава с 4 млрд. лева.

Сключени са договори на стойност 1,1 млрд. лева до края на годината, като половината не са планирани в бюджета за тази година.

За следващите години трябва да бъдат разплатени 1,24 млрд. лева, в които не са включени задълженията на болниците, които достигат до 350 млн. лева.

Сумарно задълженията на страната надхвърлят 3 млрд. лева, които правителството трябва да покрие през тази и следващите години, отчете премиерът.

Той припомни още и облигационния заем в размер на 800 млн. лева. Падежът е през август, като сумата трябва да бъде покрита с нов дълг или от фискалния резерв.

Пламен Орешарски показа и силната задлъжнялост на държавните фирми. Само 12 големи фирми имат дългове от 5,4 млрд. лева. Осем от тези фирми са в сферата на енергетиката, а тяхната съвкупна задлъжнялост надхвърля 4,4 млрд. лева.

„Бюджетът беше планиран оптимистично на базата на допускането на икономическо възстановяване и увеличено вътрешно търсене, както и на нереалистично очакване за външно възстановяване“ заяви още Орешарски пред народните представители.

Събираемостта на приходите обаче продължава формирани негативни тенденции, смята премиерът и посочи, че за първите пет месеца събираемостта на ДДС например е само 38,7% от планираните, от акцизи събираемостта е 33% от планираните.

Според Пламен Орешарски бюджетният дефицит е доведен до нулево салдо, но това е резултат само от асиметрията през април и май, наблюдавана и през други години.

„Всички тези фактори налагат актуализацията на бюджета“, категоричен беше Пламен Орешарски. Според него дори и при прилагане на спешните мерки за увеличаване на събираемостта на данъците, дупката в бюджета е около 500-600 млн. лева, невключени в разходната част ангажименти са в размер на 500 млн. лева, а задълженията към бизнеса са150 млн. лева. Към тези  суми трябва да се добави и облигационният  заем в размер на 800 млн. лева.

Да не се направи актуализация означава спиране на възстановяване на ДДС и да не се изплатим на бизнеса, допълни още премиерът.

Искането за актуализация ще бъде одобрено от партиите, които подкрепят правителството на Орешарски, стана ясно още от изказванията на лидерите на БСП и ДПС.

Бюджетът е опоскан и ще подкрепим действията на правителството в насока към подобряване на икономиката, заяви от парламентарната трибуна лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.

Лютви Местан пък посочи, че има промяна – Пламен Орешарски е дошъл сам и е отчел състоянието на икономиката пред депутатите без да бъде викан изрично и задължаван да присъства в Народното събрание. „Само спешните мерки, ако бъдат изпълнени, социалните мерки на кабинета на Орешарски, за три месеца ще имат по-висок ефект от колкото други правителства не са успели да направят за четири години“, заяви още Местан.

Той обърна внимание и на липсата на депутатите на ГЕРБ. Те нямат икономически аргументи срещу Вас, обърна се той към Орешарски. Местан обаче допълни, че ако загрижеността на бившите управляващи, че кворумът на парламента зависи от Атака - ГЕРБ да се върне в залата, а не депутатите им да ходят по "екзотични места, каквато информация се появява". 

Лидерът на ДПС заяви, че първата партия, която легитимира Атака е именно ГЕРБ и сегашните им доводи са опити да делегитимира управлението на Пламен Орешарски, защото "най-големият ужас на Бойко Борисов и Цветан Цветанов е политическото време, с което правителството ще разполага за изпълнението на програмата си". 

Те искат криза, за да не се занимава никой с наследството, което оставиха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Състав на Софийски градски съд постанови 11 години затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 години затвор за Гюнай Сефер. Бившите депутати в 41-вото Народно събрание бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г............................Ей това са експертите на БСП и ДПС, все крадци и престъпници.Орешарски е параван на организираната престъпност в България.Оставка!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Мислиш ли?! Щото аз си мисля, че политиците все пак биха предпочели да стават по-малко издънки вместо след това да се оправдават с някой. Е, поне свестните политици де, на другите така или иначе не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Ти се бъзикаш:) забравяш, че мутра с чин има един само, ама не е на Позитано, а в Банкя:) Обаче истината не е удобна, щото не е редно да хапеш ръката, която те храни, нали?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
няма да стане:) то и сега който не вярва-не вярва-т.е. аз и очевидно ти, например. Ама нали като излязат политиците по телевизията трябва да има как да се обясняват, а банкерите да дават отчет пред акционерите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Абсолютно! Но не утре или догодина разбира се, а малко по-късно. Сега само те предупреждавам за да имаш време да се подготвиш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Как са тия дни мутрите с чинове от руската армия, работещи на позитано 20, а?Идва ли световния комунизъм или манипулациите още не са достатъчни?Защо му беше на онази дебелата ваша мутра списъка на всички агенти на ДАНС? От толкова навеждане пред Доган сигурно вече свикнахте с позата, само гледайте да не хванете лумбаго или дискова херния и вземайте мерки против болестите предавани по полов път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
т.е. махаме рейтингите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Клуба също се закрива. Нацяло. Каквото можа направи, стига толкоз - видно е, че повече не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ами 10 год. растеж имаме...Още 10 да докараме и модела сам ще си дойде. Толкова е просто-сега въпроса е кой ще ни изкара тия 10 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ама ако не дадеш кредитен рейтинг(не казвам, че не съм съгласен, просто си го изяснявам за себе си) на тия държави, как разбираш коя от тях вече не трябва да е член на тоя елитен клуб и как се застраховаш(ама ми кажи нещо което наистина може да стане) от това да влизат в тоя клуб държави само по политически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още