IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Дефицитът може да нарасне до 2% в края на годината

Отсъствието на дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа в последните 4 години е задълбочило проблемите, смята финансовият министър

15:21 | 07.07.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Дефицитът може да нарасне до 2% в края на годината

Оптимизацията на разходите по ведомства продължава. От 1 юли те са намалени с 5%, което осигурява допълнителен буфер от 66 млн. лв. Отделно се търсят допълнителни резерви по министерства, заяви финансовият министър Петър Чобанов в интервю за БНР.

По думите му се активно и за повишаване на приходите, като мерките в тази посока са свързани с намаляване на административната тежест за бизнеса, извършването на интензивни проверки в идентифицирани рискови сектори и промяна в законодателството за предотвратяване на кражби на ДДС. 

„Една от основните причини за актуализацията на бюджета, е да не повтаряме провежданата от правителството на ГЕРБ политика, която беше издигнала ниския дефицит в самоцел и това доведе до потискането на редица сектори. Фискалната стабилност е важна и за нас тя остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи”, заяви пред БНР Чобанов. Той посочи, че отсъствието на дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа в последните четири години е задълбочило проблемите, в резултат на което са загубени 400 000 работни места, а над 100 000 микропредприятия са изчезнали от пазара. С 8 млрд. лв. са свити и публичните финанси от намаляването на фискалния резерв и от емитирания в този период дълг.

„Ние можем и да не актуализираме бюджета, но ако не го направим, ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи. Но не оптимизация, а директно неплащане на бизнеса или прехвърлянето на тези разходи за следващата година и задържането на ДДС – пример, който ни се демонстрира най-ярко през 2009 г., когато неразплатените плащания към бизнеса достигнаха 800 млн. лв. и когато имахме икономически спад от 7,6%”, коментира още Чобанов.

Той посочи още, че сегашният бюджет не е разчетен както трябва – има надценяване на приходите и доказателство за това е ревизираният през март. БВП в посока надолу с 1,5 млрд. лв. „Това директно се отразява на приходите. Освен това има промени в данъчното законодателство, които отлагат мерки и приходи за следващата година. Липсват и буфери в бюджета”, изтъкна финансовият министър. По думите му, за да се стъпи на реална база за следващата година, е необходима актуализация в бюджета, с която, от една страна, ще бъдат намалени очакваните приходи, а от друга – ще се предвидят допълнителни разходи за реално разплащане с бизнеса за редица непланирани в бюджета извършени дейности.

Министър Чобанов беше категоричен, че при актуализацията ще бъде спазен Маастрихския критерий за дефицит, който е 3 на сто. „Обсъжда се дефицитът да нарасне до 2% в края на годината при 1,3% планиран към момента. Това са около 500 млн. лв. Няма нищо драматично, няма да нарушим Маастрихтските критерии”, посочи Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да не говорим ако бутнат и контрабандата и трафика... Ама то трябват BALLS OF STEEL (Duke Nukem)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само "съкратяването" на администрацията, депутатите(поне наполовина), както и субсидиите на партиите (пак на половина), никакви мерцедеси (това в развития свят вече не го правят) за парламента - ревизия на ТЕЛК (това от Импе), преразглеждане на пенсиите и обезщетенията за пенсия в МВР, както и някои други мерки ще донесат над милиард сигурно! Щяло да се вдигне безработицата ... нека! ... ще видите как освободените държавни служители като усетят глада как ще започнат изведнъж да стават предприемчиви и да търсят възможности в частния сектор. Държавата не е ви е само за статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
rmarkov
преди 10 години
Много вярно! Първо трябва да има достатъчно национална валута, че всички, желаещи да работят срешу нея да могат да сторят това и да имат достатъчно да си платят данъците и да спестят толкова, колкото искат от нея.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Писнами от тебе и от начина ти на мислене!!! Веднага да си подаваш оставка, ти и цялата куму.. ***! ВЕДНАГА !!! НЕ ИСКАМ КРЕДИТИ, НЕ И СЕГА, МОЖЕ И ДА МОЖЕ ДА ТЕГЛИМ, НО НЕ СЕГА, СКЪПО ЩЕ Е ЕЕЕЕЕХе ..хе хе! Да не мислиш, че им пука за цената на паричния ресурс !? Някой прави ли си илюзии кой ще го плаща? Да "бизнеса" на фирмите които се отчитат ще бъде стимулирани. Две мнения по въпроса няма. Както и кой ще плати! Погледни борсата как реагира и сравни възхода и с оценката на външните инвеститори. Добре им е дошъл труда на ГЕРБ за поевтиняване на паричния ресурс. Сега могат да гребат с пълни шепи, при това плюейки нагло върху тези които с труд, постигнаха ниските му и все още относително ниски за момента цени. Така е НАГЛИ СА и изобщо не им пука че ТИ и аз а и много други са възмутени. Добре че има закон за дефицита иначе жална ни майка ! Шапка трябва да се свали на ГЕРБ за това! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 10 години
Отговор: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 0
theforce
преди 10 години
Финансовите "тези" първо на БСП, после на Чобанов и Орешарски, а сега и в тази конкретна статия са пълни с противоречия и двусмислици. А като погледне човек отделно от цялата словесна боза какво остана накрая като мерки - същото каквото правеше предишното правителство, плюс безумни рушвети към майките и бедните за замазване на очите, плюс едни доста притеснителни намерения за заеми от "1-2" млрд. и съответното харчене на тези пари с неясна цел (всъщност целта е ясна - усвояване от страна на другарите от кръговете).Трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 1
growth
преди 10 години
Заради правилната политика на Дянков, лихвите в България тръгнаха надолу от известно време, CDS 5y в евра бяха паднали под 100. От къкто дойдохте на власт CDS пак тръгнаха нагоре, заради намеренията да правите облигация!!! Да знаете, че дори да изтеглите кредит, ще ви следя всяка стотинка за какво се харчи, само и стонинка да попадне в обръчите около Доган и Ста... ще ги плащата вие ей писна ми от вас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
pecan
преди 10 години
Замисляйки се върху фамилията на финансовия министър Чобанов може да си направим извода че той е наследник на чобан овчар Страшно е когато финансиите на една държава започнат да се ръководят от овчар все едно са дошли комунистите на власт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
growth
преди 10 години
Писнами БЯЛАТО ДА ГО ИЗКАРВАТА ЧЕРНО И ДА СИ ИЗМИСЛЯТЕ.. НЕ ИЗДЪРЖАМ ПОВЕЧЕ ЕЙ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
growth
преди 10 години
Писнами от тебе и от начина ти на мислене!!! Веднага да си подаваш оставка, ти и цялата куму.. ***! ВЕДНАГА !!! НЕ ИСКАМ КРЕДИТИ, НЕ И СЕГА, МОЖЕ И ДА МОЖЕ ДА ТЕГЛИМ, НО НЕ СЕГА, СКЪПО ЩЕ Е ЕЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още