fallback

Плевнелиев: Ветото беше шанс и протегната ръка

Всяко едно вето, което съм налагал, има своето основание и аргументи, коментира президентът пред БНР

11:40 | 18.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател

Като “шанс” и “протегната ръка” определи президентът Росен Плевнелиев ветото върху текстове от актуализацията на Закона за бюджета, което беше отхвърлено от депутатите на извънредно заседание на парламента в петък.

„Важно е всеки да носи отговорност за това, което е казал, и за действията си. Не разбирам защо управляващите не разбират, че моето вето беше шанс, беше протегната ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари”, посочи президентът в интервю за предаването на БНР “Неделя 150”.

“Още от първите дни на идеята, че би могло да има вето, управляващите излязоха с посоката: „Президентът обявява война”. Питам: "Правото на вето не е ли конституционно право”, коментира той.

Плевнелиев отново подчерта, че аргументите му да върне текстове от измененията в Закона за бюджета не са били политически. “За каква война става въпрос, при положение, че от новото правителство са минали 27 законопроекта, а аз съм наложил вето само на 2“, посочи държавният глава.

Той коментира, че в позицията му “няма преднамереност, а има добронамереност”. “Всяко едно вето, което съм налагал, има своето основание и аргументи”, заключи той.

“Повече от 23 г президентите на България са налагали вето. Традицията на президентската институция повелява, че президентът в писмен вид показва своите аргументи, а оттам нататък дебатите се случват в парламента”, каза още Росен Плевнелиев по повод отправените към него обвинения, че не е присъствал на дебатите в Народното събрание за актуализацията на бюджета.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback