IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на бюджета отново беше одобрена от бюджетната комисия към НС

Ветото консолидира позицията на управляващите за актуализацията, смята червеният депутат Дора Янкова

18:17 | 15.08.13 г. 8
Актуализацията на бюджета отново беше одобрена от бюджетната комисия към НС

Депутати от БСП и ДПС, членове на бюджетната парламентарна комисия, очаквано подкрепиха актуализацията на бюджета и препоръчаха гласуване със "за" в пленарна зала. Утре (16 август) ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание, на което да се обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев, наложено върху текстове на Закона за държавния бюджет за тази година. 

От ГЕРБ пък заявиха, че ще гласуват против актуализацията. Депутати от „Атака“ не присъстваха на заседанието на комисията, като за сметка на това партията на Бойко Борисов беше представена от двама свои народни представители - бившия зам.-финансов министър Владислав Горанов и ексшефа на НАП Красимир Стефанов.

Десетимата депутати от БСП и ДПС от комисията единодушно подкрепиха актуализацията на бюджета при гласуването. Финансовият министър Петър Чобанов отново заяви, че мотивите на президента да върне текстове от промените в Закона за държавния бюджет са чисто политически.

"Ползата, ако има такава, е, че наистина виждаме в последните дни по-голяма консолидация около необходимостта от актуализация", каза министърът. Чобанов обаче не очаква утре при дебата в парламента да бъде добавено „кой знае какво“ от съдържателна гледна точка спрямо изговореното при първо и второ четене на промените. Министърът посочи, че и новата информация потвърждава констатацията, че заложените данъчни приходи няма как да бъдат изпълнени.

Чобанов смята, че утре депутатите от „Атака“ ще влязат в зала със своите аргументи.

"Президентът се позиционира като ясна политическа страна в този дебат, може да имаме и хипотезата, при която ветото се отхвърля поради несъвпадение с политическата страна, президент в случая", предположи министърът, според когото ветото ще бъде отхвърлено, защото не почива на реални икономически и правни аргументи.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев също смята, че президентът няма правни мотиви за ветото. Цонев посочи, че до момента са направени само 25% от капиталовите разходи за годината и са задържани други плащания. По думите му дефицитът ще „изяде“ още 1.1 млрд. лева и то при 100% изпълнение на планираните приходи.

"Тук има добри бюджетари, може би е добре да обясните на президента, че частично вето на бюджет няма", се обърна Цонев към присъстващите на заседанието. Той не коментира отсъствието на „Атака“, като заяви единствено, че всички са уведомени за него.

Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
vasil88
преди 10 години
Естествено, че ще одобрят актуализациите на бюджета, наложеното от президента вето беше просто поредната му безпрецедентна постъпка, която ще доведе до подаване на оставката му, за която народът скандира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
Каква е тая болест у нашите политици, да си мислят, че са незаменими!Отивай си, господин Цонев! Знаем те!Плащаш му, да те командва и да ти извива ръцете! Отивай си! И не се връщай!За няколко месеца настроиха българите един срещу друг!Хиляди тонове хартия с лъжи, тв предавания, изпълнени с лъжи, навсякъде лъжи!Гробокопачи нагли!Отивайте си!Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Protokol
преди 10 години
"Пари има - те просто не се събират" - Пламен Орешарски""Ако не можеш да свършиш нещо поне го обещай" - мисъл на американски сенатор от която политиците ни напоследък успешно се възползват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 10 години
:) Напълно случайни са да :)) Човека просто го е треснала деменцията:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
data
преди 10 години
"Пари има - те просто не се събират" - Пламен Орешарски Всяка прилика и разлика с действителни лица и събития са неволни и случайни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
aldy
преди 10 години
Ако знаят какво чудо им готвят протестантите, "вдъхновявани" от Ивко, Роско и Бочко. Неслучайно държавната глава отказа на поканата на Председателя на парламента, а Боко Велики пак няма да отиде на работа, защото не затова са го избрали. Играем си на детска градина, заради неизживяно детство. Ама както често става "играчка - плачка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още