IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми

Атака ще подкрепи отхвърляне на президентското вето, смята депутатът от ДПС

09:06 | 15.08.13 г. 22
Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми

Икономическите аргументи срещу актуализацията на бюджета не са състоятелни, убеден е председателят на парламентарната комисия по бюджет Йордан Цонев. Пред БНТ той коментира, че е абсолютно невъзможно приходните агенции да успеят да се справят и да изпълнят заложените приходи в бюджета за тази година.

На днешното заседание на парламентарната бюджетна комисия ще бъде предложено ветото да бъде отхвърлено, което означава промените в Закона за бюджета да бъдат приети във вида, в който са гласувани на второ четене.

Депутатът от ДПС поясни, че предишният финансов министър е направил прогноза, че данъчните приходи през 2013 година ще бъдат с 1,8 млрд. лева повече спрямо миналата година. За първото полугодие преизпълнението е само с 380 млн. лева. „Изоставяме с 560 млн. лева за полугодието”, изчисли Цонев.

Според него при тези темпове е невъзможно да бъдат събрани планираните приходи.

Цонев обясни, че единственото увеличение на разходите е в размер на 286 млн. лева, които ще влязат в статията „Непредвидени разходи”. Те ще бъдат харчени прозрачно – с решение на Министерския съвет, което се публикува в Държавен вестник, допълни още Цонев.

Според Йордан Цонев „Атака” ще гласуват срещу ветото на президента Росен Плевнелиев, защото обратното би означавало предсрочни избори, на които ГЕРБ ще спечели и ще се върне на власт. Водещата позиция на депутатите от „Атака” е именно такава – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт.

Ако не бъде приета актуализацията на бюджета, ще пострада бизнесът, защото ще бъдат забавени плащанията към фирмите, обясни Цонев. Земеделците също няма да могат да получат авансово своите субсидии, защото фискалният резерв ще бъде под законово установения минимум.

Засегнати ще бъдат още мерките за намаляване на цената на тока, както и редица социални плащания, предупреди още председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Като пропуснем факта, че сие дълъг пост не е по темата, може да отбележим, че двамата велики експерти по пенсионно дело първом трябва да обяснят действията си по въвеждането на т.нар. втори стълб, доколкотозиу стълб е успешен, къде потънаха и потъват парите, които влагаме всеки месец в него, колко е доходността от въвеждането, колко е инфлацията и т.н. интересни въпроси. Също могат да кажат какво стана с въведените от тях ППФ-та, защото тези тотално провалили се ППФ-та са само предупреждение за онова, което ни чака с УПФ-тата. И най-сетне, време е да се разбере, че докато ченгета, военни и всякаква подобна %%% от държавната софра се пенсионират с 25г. стаж, при това без държавата да ги осигурява, няма да има промяна. Колкото до действията на БСП - те са действително архималоумни, особено в областта на пенсионната система, но също и в осигурителната, където работещите бели хора изхранват ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
"...Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми..."Ами като не можете да ги съберете, махайте се. Финансовият бог Невдянков го няма да ви помага. То че и ГРОБарите не могат да ги съберат, не могат, но поне ще ви изринат, за да могат да седнат на вашите места. "Стани да седна". Просто и ясно. А после пак ще си направят актуализацията на бюджета, както си я правеха два пъти годишно. И няма кой да им налага вето, защото Батката не разрешава:http://i.imgur.com/XgFmK.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Неблагоприятната демографска и икономическа ситуация в страната вече е заплаха не само за дългосрочната финансова стабилност на пенсионната система, но е рискова и за поддържането на сегашното й състояние. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт за държавното обществено осигуряване през 2012 година.В ефира на TV 7 бившият министър на труда и социалната политика - Иван Нейков и бившият финансов министър проф. Христина Вучева се обединиха около мнението, че пенсионната система е в колапс и трябва да се вземат спешни мерки, за да се оправи."Не може пенсионната реформа да боксува, само защото при предизборните обещания се казват неща, които са неизпълними или ще натоварят цялата система още повече. Не може за сметка на националната сигурност и бъдещето на всички в България да се печелят гласове".Така експертите коментираха предложенията на кабинета "Орешарски" за промени в пенсионната система."В тази демографска ситуация, в която се намираме, няма как нещата да продължаваме по този начин. Толкова бедна държава като България не може да си позволи да намали годините за пенсиониране. Това е третият пореден опит на БСП да спре реформата, но това може да коства на държавата, нарастване на дефицита с по 200-300 млн. лв. на година", категоричен бе Нейков.Проф. Вучева обясни, че има начин кризата в пенсионната система да бъде преодоляна, но са нужни спешни мерки, които няма да се харесат на много хора. Вариантите са три - да се увеличат социалните вноски, да се намалят разходите или тежестта на реформата да бъде поета от всички граждани.Най-важно е обаче да се направи дългосрочна политика, а не да се вземат кратковременни решения, добави тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ха-ха-ха ти освен лозунги друго не си написал по темата ! Сърказма ти е неуместен щот към момента политиката на Орешарски е сал кат Дянковата . Единственото реално което прави "новото" правителство е че сменя администрацията с "наще" хора :) Та съдейки по резултата - за това ли се пънахте ? Да не са Бойковите смукачи - да са смукачите на БСП и ДПС ? Мухаааааааааа . А числата на Графт са верни - проблема е че никой не може да оцени сегашната нестабилност с колко е ерозирало приходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
keri88
преди 10 години
Наложеното от президента вето е просто поредната му безпрецедентна и лишена от здрав разум постъпка, отказа на КРИБ да приемат актуализацията на бюджета за пореден път доказва, че Плевнелиев обслужва олигархични кръгове и работи съвместно с олигарсите Прокопиев и Донев в ущърб на българския народ и държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Да изчакаме да си иде това правителство и тогава да сравняваме с предишните, а?Оставям на теб да избереш показателите. Освен минимална заплата, друго всичко ще е по-зле. Гаранция - Франция. :)И по-бедни ще сме, с по-висока безработица и с повече заеми (процентно към БВП дори ще вземат повече). И без нова инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 8
vzhekoff
преди 10 години
Не им пиши числа на калинките, те не са по числата, а по лозунгите. Сал един Дата взе да вдява, че Дянков е пълен провал, останалите нямат още мозък за това. Важни са лозунгите, а най-много се кефят на просташките речи на шефа си. Както се видя - за спада през второто тримесечие пак е виновна тройната коалиция и новите маскари (а че са маскари е вярно, но тогава още не бяха назначени). Питам аз - де ги сега Райков и Плевнелиев (който го назначи) да обяснят защо е изгърмян бюджетът към полугодието ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Graf
преди 10 години
Не се канят да "издухват" тази година никакъв милиард. Извън бюджета на Дянков обаче. Дянков е заложил да се емитират 2 милиарда дълг, дефицит от 1.1 милиард, приходи по КФП 30 592,2 милиона, разходи по КФП 31 692,2 милиона лв. БВП 81 485,9 милиона, фискален резерв от 4.5 милиарда в края на 2013 г. и горна граница на дълга - 14,6 млрд. лв. Към средата на годината е емитиран 1.5 милиарда дълг и е издухан. Приходите са 14165,4 милиона, а трябва да са 15 290 - с 1.1 милиарда по-малко. Толкова с бюджета и изпълнението му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
"Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми"Едно е да си семинарист а друго икономист, който получава покани от всички топ университети в света да чете лекции по икономика! Освен за далавери за друго хич не ви бива цялата ви шайка разбойници! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
"Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми"Прав си гений! Откри ли Америка? Тези приходи бяха събираеми ако на кормилото на държавата бяха ГЕРБ ! Сега когато се наместихте вие е различно. Лека категория сте и тежките щанги не са за вас! :D ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още