IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ще заседава извънредно за бюджета на 16 август

До последно управляващите не казваха точна дата за дебатите

12:56 | 13.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентът ще заседава извънредно за бюджета на 16 август

Народното събрание ще заседава извънредно заради наложеното от президента вето на промените в Закона за бюджета на 16 август, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Първоначално председателят на Народното събрание Михаил Миков предложи дебатите за актуализацията на бюджета да са на 30 август, с мотива, че е необходимо време за обществена дискусия по темата.

Междувременно депутати от ГЕРБ внесоха искане за извънредно заседание, тъй като, според тях, актуализацията не трябва да се отлага. От ГЕРБ предлагаха обсъждането да бъде по-рано – 11 или 12 август.

До вчера управляващите отказваха да съобщят конкретна дата, на която ще се обсъждат промените в Закона за бюджета. Една от причините бе необходимостта да бъде събран кворум от 121 депутати.

За да бъде преодоляно ветото на президента, трябва квалифицирано мнозинство, или половината плюс един от гласовете на всички народни представители. В момента подкрепа за актуализация на бюджета са изказали управляващите партии - БСП и ДПС. Вчера Волен Сидеров декларира, че в парламентарната група на "Атака" ще гласуват "по съвест" за промените. Категорично против промяната са депутатите от ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев върна на 7 август частично актуализацията на бюджета. Държавният глава обяви, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг. Той обаче подкрепи заложените с промяната 40 млн. лв. за социални мерки.

Целта на актуализацията, според правителството, е разплащане с бизнеса, възстановяване на ДДС и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Сигурно ти е много скучна работата. Да рецитираш едни и същи глупости по цял ден из форумите!Ти собствената си глава не си успял да убедиш с глупостите които говориш, камо ли някой друг!Смени си работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
mailoff
преди 10 години
Развалиха им ваканцията, а сега най-облагодетелстван от това ще е Волен. За неговия глас ще е голямото наддаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
mathematician
преди 10 години
Айде първо правителството да даде пример след като си свали гащите и се надупи на Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 13
kiril90
преди 10 години
Дано да успеят да отменят ветото на псевдо президента Росен Плевнелиев, постъпката му беше безпрецедентна и след поредицата от гафове, включително и срещата с турските мюфтии на закрити врати е редно президентът да си подаде оставката доброволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
driverf1
преди 10 години
"За да бъде преодоляно ветото на президента, трябва квалифицирано мнозинство или половината плюс едни от гласовете на всички народни представители."Тук имат думата юристите.....или.....,или.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още