IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небанкова финансова институция крие информация при отпускането на кредит

Комисията за защита на потребителите забрани нелоялната практика

16:07 | 11.09.13 г. 1
Небанкова финансова институция крие информация при отпускането на кредит

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на небанкова финансова институция да прикрива съществена информация за основните параметри по предоставян кредит, а именно – крайна цена, погасителния план, Общите условия и годишния процент на разходите (ГПР), съобщиха от комисията.

Установеното нарушение на небанковата институция е, че тя предоставя параметрите едва след подписване и одобрение на съответния заем. Така клиентът може да бъде заблуден и да подпише договор, който не би сключил, ако предварително е бил запознат с цялата информация по него.

В Комисията са постъпили множество жалби заради непредоставяне на необходимите параметри при теглене на заем. Проверка на небанковите финансови институции е установила, че една от тях прилага заблуждаваща нелоялна търговска практика.

Един кредитор изисква от потребителя да подпише договор, по който не са попълнени всички параметри на кредита. При поискване на заем в определен размер за конкретен срок, потребителят е получил информация единствено за размера на месечната вноска.

В хода на разговора е поискан проект на договора, който е отказан. Също така се отказва издаване на стандартен европейски формуляр с преддоговорна информация с обяснение, че такъв може да се издаде в случай, че се сключи договор, т. е. след попълване на „апликация”, както кредиторът нарича договора.

Конкретният кредитор няма практика да предоставя подобни формуляри преди сключване на договора за кредит. Това е в противоречие с разпоредбите на Закона за потребителския кредит. Чак след като заемът е одобрен, кредиторът еднолично нанася липсващите характеристики, за които само уведомява потребителя впоследствие. 

Когато потребителят подпише такъв договор, има сериозна опасност той да се обвърже окончателно с контракта, без да знае крайната сума, която ще бъде отпусната като кредит.

Експертите на КЗП съветват потребителите да бъдат особено внимателни при подписването на договори за отпускане на кредити. Те следва да се поинтересуват предварително за основните характеристики на финансовата услуга: общият размер на кредита, срок на договора, ГПР, годишен лихвен процент, погасителния план (размер на вноска, броя на вноските), крайната цена.

Потребителите трябва да се информират предварително и за възможността да се откажат от сключения договор, както и за общите условия на небанковата институция за отпускане на заем. Кредиторът трябва да  предостави предварителната информация във вид на стандартен европейски формуляр. Клиентът може да поиска във всеки момент преди сключването проект на договора, който кредиторът е задължен да предостави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Най-важната информация в статията липва, а именно коя е тази "небанкова институция"? Защо упорито се пазят в тайна имената на измамниците занимаващи се с бързи кредити??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още