IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората с ниски доходи си осигурявали по-добър стандарт с кредити

Тази практика обаче води до затруднено финансово положение, предупреждават експерти

12:15 | 14.11.12 г.
Хората с ниски доходи си осигурявали по-добър стандарт с кредити

Хората с ниски доходи изкуствено са завишавали стандарта си на живот с кредити, показва анализът на данните в сайта CreditPoint, активиран преди 15 дни, съобщават авторите на проекта.

На страницата всеки може да изчисли своя персонален кредитен рейтинг и да види какви са разумните суми, които може да изтегли от банката под формата на кредити.

За последните дни близо 6 хил. българи са проверили кредитния си рейтинг. Данните показват, че хората с по-високи доходи са със сравнително ниска средна задлъжнялост.

Но от друга страна запълването на дупки в семейния бюджет и покупката на скъпа техника, например, е вкарало в затруднено положение хората с по-ниски доходи.

„Тегленето на потребителски кредит, за да отидем на скъпа почивка, да си закупим луксозни стоки и дрехи или просто да имаме да харчим повече пари, отколкото получаваме месечно, може да ни вкара в сериозни финансови проблеми в бъдеще“, коментира Тихомир Тошев, управител на „Кредит Пойнт“ и „Кредит Център“.

На сайта освен кредитния си рейтинг хората могат да получат и онлайн консултация от експертите от „Кредит Център“. Прави впечатление, че голяма част от хората, потърсили консултация, се интересуват от управлението на кредита си по най-добрия начин. Хората със затруднения в плащането на вноски пък са теглили бързи кредити, за да погасят задълженията си.

Тихомир Тошев обаче предупреждава, че понякога тези бързи кредити влошават сериозно финансовите проблеми и съветът му е при проблеми хората да се опитат да предоговорят условията по кредита с банката.

„По-добре е да разсрочите кредита си за по-дълъг срок, да поискате гратисен период или да рефинансирате кредитите си с по-подходящ кредитен продукт, който ще ви позволи да бъдете отново редовен платец“, допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още