IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Протестите ни помагат да се фокусираме върху реформите

Политическата нестабилност обаче ограничава икономическият ръст, признава финансовият министър

11:49 | 25.09.13 г. 2
Чобанов: Протестите ни помагат да се фокусираме върху реформите

Протестите помагат на правителството да се фокусира върху реформите, коментира финансовият министър Петър Чобанов по време на инвестиционен форум в София, организиран от Reuters. “Политическата ситуация е доста предизвикателна, но тя ни помага да бъдем по-фокусирани и наистина да се съсредоточим върху реформите и мерките, които да помогнат да се възстанови икономическият ръст“, обясни Чобанов.

Той е убеден, че скоро резултатите от тези мерки ще бъдат видени – чрез подобряването на бизнес средата.

Информационната агенция Reuters коментира, че през последните седмици протестите в страната стихват, но в същото време социологическите проучвания показват, че повече от половината българи желаят правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка през следващия май.

Самият финансов министър не смята, че в страната има политическа криза и посочва, че правителството следва своята стратегия. „Протестиращите и улицата също имат своят важна роля за прозрачността на работата и да направим всичко по силите си за реформиране“, допълва Чобанов.

Той обаче признава, че общественото недоволство вече се е отразило на икономическото развитие и очакваният ръст на икономиката ще бъде в рамките на едва 0,6 на сто. Причината са свитите инвестиции. За 2014 година обаче очакванията за икономически растеж остават непроменени от предишната прогноза на Министерството на финансите – в рамките на 2 на сто.

Икономистите в страната посочват, че политическата нестабилност кара хората да спестяват и да харчат по-малко. Те далеч не са така оптимистично настроени, сочейки свитите инвестиции и популистки решения, като това за намаление на цената на тока с 5% през август, пише още Reuters.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира още, че фискалният дефицит през следващата година ще бъде свит до 1,8 – 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), а страната има възможност да набере още до 400 млн. евро до края на тази година, като предстои да бъде уточнено дали това ще стане чрез синдикиран заем или чрез емитиране на еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ами чудесно тогава!Значи няма място за оправдания по-късно когато ви нагънем с кирките и лопатите заради липсата на реформи и извършване на злоупотреби в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още