IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък "лихва" остава, приходите от него отиват за образование

Кабинетът не предвижда необлагаем минимум за най-ниските доходи

14:59 | 24.09.13 г. 17
Данък "лихва" остава, приходите от него отиват за образование

Данъкът върху лихвите от депозитите няма да отпадне за догодина, потвърди финансовият министър Петър Чобанов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Чобанов се аргументира с това, че се разчита на приходи от 90 млн. лева, които могат да се използват за образование през 2014 година, а и към момента били консумирани част от негативите от въвеждането му.

В края на миналата година мнозинството на ГЕРБ въведе облагане с 10% на дохода от лихвите от влоговете. От БСП тогава възразиха остро, а през юли т.г. Сергей Станишев обяви, че левицата ще го премахне. Преди дни премиерът Орешарски заяви, че на този етап не се разглежда отпадането му. Все пак Чобанов уточни, че средносрочно стои въпросът дали налогът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков, да не бъде премахнат.

Петър Чобанов остави и вратичка, че преференцията за млади семейства с ипотека може и да не отпадне, както се предвиждаше. "Виждаме, че преференцията за младите семейства има доста голяма подкрепа. Към момента ние сме по-скоро за отмяната й от гледна точка на това, че не смятаме, че тя функционираше оптимално, но като цяло сме отворени в рамките на времето, което остава, да обмислим подобряването й, може би разширяването й по посока на чуждестранни лица“, каза министърът и обеща внимателно обсъждане на въпроса.

Чобанов обаче попари надеждите на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум за най-ниските доходи. В момента всички доходи се облагат с т. нар. плосък данък от 10%.

„Отношението ни като цяло е, че имаме една опростена данъчна система, която функционира добре, но нашите мерки са насочени към заздравяването й, да видим какво и колко ще можем да събираме догодина“, заяви той.

Няма и готовност за промени във формирането на такса смет, за което пак настояха работодателите. Според Чобанов това е част от по-голяма дискусия, която ще се води и с Националното сдружение на общините.

Министърът обаче застана на страната на бизнеса да няма нов ръст на минималната работна заплата тази година. Той напомни, че през 2013 г. минималната работна заплата вече беше повишавана. „Нямаме консенсус за нейното повишаване тази година, за догодина виждаме възможност тя да бъде повишена, но това също ще бъде дискутирано със социално-икономическите партньори“, балансира той исканията на синдикати и работодатели.

„Разглеждаме следващата година като годината, в която данъчната система ще бъде укрепена и ще се видят нейните възможности по отношение на събираемостта. Оставяме отворена вратата за дискусии по основните теми за следващите години каквато тема е семейното подоходно облагане“, обобщи Чобанов.

По-рано на заседанието на НСТС заместник-министърът на финансите Людмила Петкова представи предложения за данъчни промени в четири основни групи - за намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса, за стимулиране на инвестиционната активност и заетостта, за повишаване на бюджетните приходи и за хармонизиране на законодателството ни с европейското право.

Социалните партньори днес не постигнаха консенсус по предложените данъчни промени. До петък всички ще могат да преработят становищата си или да представят такива с мотиви към тях, защото стана ясно, че не е имало достатъчно време да се запознаят с предлаганите от финансовото министерство промени.

Николай Ненков от КНСБ заяви, че действително има положителни промени, сред които посочи въвеждане на касовата отчетност по ДДС и на контрол върху стоки с фискален риск, което ще намали данъчните измами. Ненков даде като положителен пример и ваучерите за гориво за земеделците и преференциите за данък печалба за фирми с производство в общини с 25% по-висока безработица от средната за страната.

Синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум за най-ниските доходи, с което изчисляват, че в „джоба на работещите ще останат по 30 лева“ и въвеждане на семейно подоходно облагане, което стана ясно, че се отлага във времето. Синдикатите искат още премахване на т.нар „данък лихва“ върху депозитите и са против отпадането на преференциите за млади семейства с ипотека. Според тях данъкът върху дивидента трябва да се увеличи от 5% на 10%, за да се изравни с останалите данъчни ставки.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, заяви, че задачата е да се направи „събирането на данъците по-честно и плащането по-лесно“. По думите му и в двете посоки се правят рационални предложения, които работодателите подкрепят. Велев също отличи новия начин на начисляване и плащане на ДДС при касова отчетност, както и преференциите за производство в общини с по-висока безработица.

Бизнесът е против промени в данъчни ставки и такива в подоходното облагане, включително въвеждане на необлагаем минимум. Работодателите отново излязоха с „многогодишното“ си предложение такса смет да се определя на база генерирани битови отпадъци, а не според стойността на дълготрайните активи на компаниите.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 2
ET
преди 10 години
Е това е истинско ляво правителство, да доопоска обеднелия от кризата народ. Не протести, а май албанския вариант е най за предпочитане. Разграбване на оръжието от казармите и клане на политици,олигарси и мутри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Само дето не се уточнява, за какво образование и на кого!Щото май с тия пари ще се образоват политиците, както виждам аз!Ако нещо ме дразни от известно време и се чудя на хората, наистина ли толкова са ни закърнели усещанията за истинност и чакаме някой непрекъснато да ни управлява и да ни впряга в колата си!Оставка!Избори! Това трябва сега и то веднага!Тия лигльовци от БСП и спътници да си отиват! Завинаги! Станишев да си заминава! С какво го държат тоя човек, да прави и говори толкова глупости!И тия от реформаторския блок, има и свестни там, да се разформироват и да играят на чисто! Какви са тия Куневи и разни други от тоя генетичен сорт!Няма ли българи, БЕ м....а му стара!България трябва да има! Избори!Фотографчето Сидеров и Станишев с неговата диплома по история да отиват да си търсят работа по специалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
kroki
преди 10 години
Според мен тези стъпки на правителството са смислени - естествено че работодателите ще се дърпат, ама пък синдикатите ги подкрепят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
kane - ха честити ти нови акцизи върху горивата (ако си в БГ де...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ами ти си избра такива за такова правителство.Нямаш право да недоволстваш.Колко поста имаш в тяхна подкрепа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
kane
преди 10 години
само данъци и пропорционални с тергет богати и свръхбогати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Айде да те провокирам малко с една теза. Плаща се на две нива например защото за едното ниво базата е юридическото лице, а на другото ниво да кажем получателят на парите. Получателите редуцират риска на ниво юридическо лице. Ако бяха отговорни с цялото си имущество, то тогава едно допулнително облагане не би било правилно не те не са. Защо да не платят и на ниво "получател", така и така като стъпят на криво юридическите лица други плащат сметката. Поне малко да допринесат и получателите :) не че не ми се къса сърцето като пиша това, но поне тезата мисля, че е интересна:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
male4ko
преди 10 години
Vesko, Kalendar, kyde ste?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
*** как звучи само: "приходите от него отиват за образование" - и понеже НИЕ сме 'ноу прости, ще се задоволим САМО с излъчването му!А иначе, това си е една преебушка!... уловката е в липса на необлагаем минимум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Не е хубаво, че взимат пари, но си мисля, че да се говори за несправедливост не е точно. Сам пишеш в блога си, че сме били една от 3-те държави, които нямат данък върху лихвата. Това означава ли, че всички други са несправедливи? Също така не споделям и представянето на липсата на право ФЛ да признават като разход разходите за лихви, като липса на пеципрочност, след въвеждане на данъка върху лихвите от депозити. Тезата за Германия е следващата точка, която не може да ме убеди. Цитираните минимуми са коректни, но за сметка на това имаме подоходно облагане с данък до 45% и това е само данък върху дохода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още