IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови данъчни облекчения за инвеститори в райони с висока безработица

Мобилни групи на НАП ще следят за стоки с висок фискален риск, предвижда пакет от предложения за данъчни промени на кабинета

13:05 | 24.09.13 г. 19
<p>
	Ззаседание на Съвета за тристранно сътрудничество по промени в данъчните закони. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ззаседание на Съвета за тристранно сътрудничество по промени в данъчните закони. Снимка: БТА

Инвеститори в общини с безработица с 25% по-висока от средната за страната ще получават преференции по Закона за корпоративното подоходно облагане. Това е част от пакет предложения за данъчни промени за новата бюджетна процедура, които представи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петкова обясни, че и сега съществуват облекчения, но режимът ще се усъвършенства, защото не води до намаление на безработицата в тези населени места. Затова освен извършване на производствена дейност в тези общини, ще има и условия за брой служители, част от които ще трябва да живеят в общината. Досега инвеститорите са получавали облекчения за производство в райони с 35% по-висока безработица от средната за страната.

Предложението е в групата данъчни промени, формулирани от финансовото министерство като стимулиране на инвестиционната активност, заетостта и за подпомагане на определени отрасли.

В тази група влиза още намалена акцизна ставка за газьол, използван при производство на селскостопанска продукция чрез система за ваучери за гориво. От тази държавна помощ могат да се възползват около 75 000 земеделци. Тя ще се предоставя както за обработване на земеделски земи, така и за отглеждане на животни и за използване на ливади. Ваучерите ще се раздават от ДФ „Земеделие“ като предварително ще бъдат подавани декларации за количеството гориво, което всеки земеделски производител ще изразходва за 2014 година. Общият размер на държавната помощ е 70 млн. лева.

Предлага се и отмяната на преференцията за млади семейства с ипотека заради дискриминационни спорове.

Правителството прави и стъпка за екологично данъчно облагане, обвързано с емисиите парникови газове от автомобилите. За тези по т.нар. стандарт Евро 3 и 4 данъкът ще бъде намален с 30%, а за автомобили със стандарт Евро 5 и 6 с 50%.

С цел увеличаване на бюджетните приходи се предвижда въвеждане на фискален контрол при движение на стоки с висок фискален риск, основно т.нар. бързооборотни стоки – месо, захар, плодове и зеленчуци и др. Контролът, който ще се осъществява на територията на страната от НАП, основно върху транспорта им, ще цели предотвратяване неплащането на ДДС и други данъци чрез схеми за данъчни измами. Всяка година НАП ще изготвя списък на стоките с висок фискален риск според констатирани схеми за данъчни измами, установени при проверките и ревизиите. Мобилните групи ще имат правомощия да спират превозни средства и да проверяват документите, съпровождащи превозваната стока. Ако се превозва стока с висок фискален риск, ще се поставя пломба на превозното средство - обикновена или с GPS устройство, чрез която ще може да се проследява движението на товара.

В тази група мерки за повишаване на бюджетните приходи е и така нареченото обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури с цел борба с данъчните измами и намаляване на нелоялната конкуренция в сектора.

Сред предложенията за намаляване на административната тежест са промени в т.нар. единна сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски. Една от промените предвижда първоначално погасяване на главници, а след това на лихвите по просрочени задължения.

Ще бъде дадена възможност на самоосигуряващите се лица да изберат дали да плащат данъци или осигуровки, за да не губят осигурителни права. Възможността за избор беше отнета със създаването на единната сметка в началото на годината.

Осигурителните декларации 1 и 6 ще бъдат обединени и ще се подават едновременно.

Предвижда се и облекчен режим за разсрочване на задълженията за данъци и осигуровки при временно финансово затруднение. Целта е да се подпомогне бизнесът да плаща текущи и просрочени задължения и да продължи да работи.

Ще бъде въведен механизъм за касова отчетност на ДДС. Режимът, който няма да е задължителен, предвижда фирмите, отговарящи на определени условия, да внасят дължимия ДДС в бюджета едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка. Според изчисленията на финансовото министерство от него ще могат да се възползват 220 000 фирми, регистрирани по ДДС. Според управляващите той ще намали междуфирмената задлъжнялост и ще повиши ликвидността на малките и средни фирми. От този режим ще могат да се възползват дружества с годишен оборот до 500 хил. евро, които нямат необезпечени задължения към бюджета.

В него от финансовото министерство виждат и възможност за предотвратяване на данъчни измами чрез използване на фиктивни документи и доставчици.
 
При отложено плащане на акциз за акцизните стоки се предвижда да се намалят изискваните обезпечения. Размерът на обезпечението за стоките в данъчния склад, за които няма риск от неплащането на акциз, се предлага да бъде намален от 30 % на 20%.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Приветствам това решение на правителството - безработицата е маята и на битовата престъпност. Като се вземат мерки за стимуране на инвеститорите и се открият нови работни места, младите няма да се занимават с кражби, наркотици и други простотии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Защо в статията не споменавате, че ще се спират задължително всички превозни средства над 3 тона (а останалите - само при съмнение от страна на нападжията - а такова е доста вероятно да има, ако не му е платен подкуп)?Критиките си по въпроса написах в тази публикация от моя блог:Шок и ужас: данъчни с униформа ще ни спират на пътя - катаджиите вече ще имат конкуренция! http://vstoykov.blogspot.com/2013/09/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
Няма такава държава чадо, дето сухото да е свършило...Сухо винаги ще има, ако ще и 5 фалита подред да има, кражбицата няма да има спиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
Няма такава държава чадо, дето сухото да е свършило...Сухо винаги ще има, ако ще и 5 фалита подред да има, кражбицата няма да има спиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Бате, нямам против Руснаците. Обаче тези руснаци сега не са като онези преди 90-та. Т.е. вече не искат да дават на братята българи безвъзмездно. Тези искат само да вземат. И точно защото позицията на руснаците се промени навремето, точно затова падна БКП и техния строй. Не защото улицата е променила нещо. Не чакай путин да те прегърне и целуне и да стоварва по 1 млрд долари щото му се усмихваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Освен махленски да водите "диалог", коментирайте с аргументи, с факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
После тези 250 000 ще си пращат заработените пари тук. Ще си плащат данъци и задължителни здравни осигуровки тук. За кво да се мъчат да създават работни места, след като заплатите пак идват тук и 50% от тях се прибират под формата на данъци и осигуровки? Няма нужда, гонят всички в трудоспособна възраст да работят зад граница и да си пращат парите тук, за да им плащат лукса. Бай Ганьовска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Така е. Не ги обиждайте, прави са. Ще направят 250 000 работни места, но не и в България. Просто тези 250 000 ще си намерят работа в чужбина. Вярно, малка подробност, която са пропуснали да уточнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Всеки може да обещава чудеса до края на мандата си, когато знае че няма да си го изкара целия, защото сухото за крадене свърши, след което следва фалит и няма повече смисъл да се напъва да остава във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 21
LuckyYou
преди 10 години
250 000 работни места до края на мандата ще бъдат направени. И това не е защото политиците ще ги направят. Те просто ще спрат да пречат на бизнеса и той сам ще си ги направи, ще си дигне главата от ГЕРБ-ско иго! ДО КРАЯ НА МАНДАТА. НЕ ЗА 100 ДНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още