IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се визови облекчения за чуждите собственици на имоти

Строителният сектор продължава да разчита на европейските средства, дълговете на общините към строителни фирми остават сериозен проблем

12:29 | 24.09.13 г. 3
Готвят се визови облекчения за чуждите собственици на имоти

Правителството работи по мерки за облекчаване на визовия режим за чужденците, които купуват домове у нас. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева по време на форума "Строителството през 2014 г. - перспективи и предизвикателства".

„Ако успеем, това ще насърчи покупката на жилища от чужденци, което ще има директен ефект върху растежа на строителството“, каза вицепремиерът, цитирана от БТА.

През лятото хотелиери алармираха, че правят фиктивни резервации на руски граждани, които имат имоти в България, но са се сблъскали с проблеми при издаването на визи. Според Елена Иванова - председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, и Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас, договорът с фирмата, която да подпомага българските консулства при издаването на визи за граждани на Беларус, Украйна и Русия, трябва да бъде прекратен.

Бобева припомни за мерките за намаляване на административната тежест, по които работи кабинетът, като част от тях, както и промените в Закона за обществените поръчки, са насочени към строителния сектор.

Правителство има ангажимент към бизнеса и по отношение на подпомагане участието му в търгове в чужбина. По този въпрос Бобева каза, че се водят дискусии с Казахстан, Таджикистан и други страни от Централна Азия.

По думите на вицепремиера задълженията на държавата към строителния бранш са една от причината за тежката криза, в която изпадна сектора. Тя увери, че правителството е започнало да се издължава на бизнеса, като част от плащанията са насочени и към строителния сектор.

По-голям проблем за фирмите от бранша обаче остават дълговете на общините. Според данните на Министерството на финансите към края на полугодието задълженията на общините към бизнеса са 160 млн. лева, като над 80% от тях са дългове към строителни фирми, посочи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Евросредствата – основен източник на свежи пари за строителните фирми

И през новия програмен период (2014-2020 г.) строителният сектор ще продължава да разчита основно на европейските средства, които останаха почти единствен източник на пари и работа за фирмите след кризата.

Регионалният министър Десислава Терзиева съобщи, че средствата по оперативните рпограми „Транспорт“ и „Околна среда“ ще са на индикативна стойност над 2 млрд. евро. По думите й обаче най-голям шанс да реализират проекти по двете програми отново имат големите строителни компании.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Охх... :)))))))Понеже няма как да сложат филтър на Глупаците (не е ДеМоКраТично), а Те от своя страна са длъжни да сложат минус на ВСЯКО мнение което не разбират (приемам, че не са се "оженили" няколко дежурни за мен), то обяснявам за тях - Колко е просто само: - Д-вото на предния ми пост, с който не сте съгласни мили ***, е току-що предложената от преди няколко дена ЗАБРАНА за чужденците да купуват ЗЕМЯ в БГ! - а "смисления" довод, който не изключвам вие мили *** да приемате напълно за себе си /надявам се искренно да нямате никаква земя!/ е , че земята била разпокъсана, некомасирана и затова цената и била ниска!Не се надявам да станете по-умни - щом сте избрали злобата за да си пазите "ценнното ниво" фо което явно трудно сте стигнали, значи сте надскочили ВЕЧЕ самите себе си - приемете моето съчувствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ДА де, ама дали наистина искат ТОВА у нас? :))) - помисли си ако ти беше по-нагоре по пирамидата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
king
преди 10 години
Чужденците-собственници на имоти у нас освен че стимулират строителния бизнес вливат и свежи пари в нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още