IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се визови облекчения за чуждите собственици на имоти

Строителният сектор продължава да разчита на европейските средства, дълговете на общините към строителни фирми остават сериозен проблем

12:29 | 24.09.13 г. 3
Готвят се визови облекчения за чуждите собственици на имоти

По-малките фирми ще имат шанс да работят по оперативна програма "Региони в растеж", посочи Терзиева. От 2014 г. например Агенция "Пътна инфраструктура" ще може да кандидатства с проекти в рамките на бюджет от близо 170 млн. евро, посочи тя.

По програмата през приоритетната ос за градско развитие – т. е. енергийна ефективност, социална и спортно-културна инфраструктура, ще се инвестират близо 840 млн. евро, каза още регионалният министър.

В пътния сектор средствата по еврофондовете ще бъдат по-ограничени, заради което ще се проучват възможностите за други източници на финансиране - заемни средства, държавен бюджет или публично-частно партньорство, каза още Десислава Терзиева. В тази връзка Даниела Бобева съобщи, че през последните два - три месеца се обсъжда евентуалното създаване на регионален европейски център по публично-частно партньорство в България. Той ще се фокусира върху подпомагането на държавите най-вече от Централна, Източна и Югозападна Европа.

Предизвикателство за администрациите на пътните фирми през 2014 г. ще са търговете за текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа в страната - в 27 области за четиригодишен период, отбеляза Терзиева. Отделно ще се обявят търгове за поддържането на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Люлин" и "Струма".

2013 година - тежка за бранша

Светослав Глосов посочи, че през първото полугодие драстично намалява печалбата на строителните компании, въпреки отчетения лек ръст на приходите. „Очертава се тежка година. Голяма част от спечелените големи поръчки са на занижени цени и не носят необходимия дивидент за напредъка на фирмите,“ коментира той.

По данни от регистъра на строителната камара към момента са вписани 4 130 фирми, а към 30 юни са заличени 456 фирми. За последните три години от регистъра са отпаднали над 1 700 строителни компании. През последните 3 години общият брой на строителните фирми, вписани в регистъра, варира около 4 200.

Към края на първото полугодие 83 на сто от строителните фирми са малки, 15,5 на сто - средни и 1,9 на сто – големи.

Данните на камарата сочат още, спрямо полугодието на предшестващата година броят на безработните в отрасъл "Строителство" се е увеличил със 7,6 на сто, като вече достигат 11,4 на сто от общия брой безработни в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Охх... :)))))))Понеже няма как да сложат филтър на Глупаците (не е ДеМоКраТично), а Те от своя страна са длъжни да сложат минус на ВСЯКО мнение което не разбират (приемам, че не са се "оженили" няколко дежурни за мен), то обяснявам за тях - Колко е просто само: - Д-вото на предния ми пост, с който не сте съгласни мили ***, е току-що предложената от преди няколко дена ЗАБРАНА за чужденците да купуват ЗЕМЯ в БГ! - а "смисления" довод, който не изключвам вие мили *** да приемате напълно за себе си /надявам се искренно да нямате никаква земя!/ е , че земята била разпокъсана, некомасирана и затова цената и била ниска!Не се надявам да станете по-умни - щом сте избрали злобата за да си пазите "ценнното ниво" фо което явно трудно сте стигнали, значи сте надскочили ВЕЧЕ самите себе си - приемете моето съчувствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ДА де, ама дали наистина искат ТОВА у нас? :))) - помисли си ако ти беше по-нагоре по пирамидата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
king
преди 10 години
Чужденците-собственници на имоти у нас освен че стимулират строителния бизнес вливат и свежи пари в нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още