IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кольо Парамов: Чака ни зима, по-тежка от "Виденовата"

Правителството на Пламен Орешарски ще продължава да взима заеми, за да си купи още време, смята икономистът

08:25 | 04.10.13 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кольо Парамов: Чака ни зима, по-тежка от "Виденовата"

Икономиката на страната върви към катастрофа, предупреди в ефира на bTV икономистът Кольо Парамов, обвързан в миналото с БСП. Той посочи, че причината е сгрешеният бюджетен модел, заради който приходите не могат да бъдат събрани.

Бюджетът е съставен по модел от 1994 година, а ситуацията днес е коренно различна, поясни още икономистът и призова за спешни промени.

Заради бюджетните слабости правителството ще тегли още заеми. „Говорим два месеца за тегленето на 1 млрд. лева заем, а никой не разбра, че следващата седмица финансовият министър ще изтегли още 700 млн. лева”, заяви Парамов.

Той прогнозира, че до края на годината ще бъде изтеглен още 1 млрд. лева, а в началото на 2014 година – още 1 млрд. лева.

Парамов посочи и още слабости на правителството и една от тях е Министерството на инвестиционното проектиране. Според него трябва да бъдат променени 82 закона, за да заработи ефективно това министерство. През март 2014 година институцията трябва да започне да подава проекти за европейско финансиране, но до тогава то няма да е заработило и само ще губим време, смята още икономистът.

Парамов заяви, че кабинетът на Пламен Орешарски не може да се пребори с монополите, защото депутатите, особено от БСП и ДПС, са обвързани с техните интереси.

Евгени Кънев, един от икономистите, изготвили програмата на Реформаторския блок, обясни, че със социалните мерки правителството си купува време. Според него сега правителството обещава, но няма дългосрочна визия за развитието на страната. Посочените в плановете мерки всъщност са само временни действия, смята икономистът.

Кънев направи разяснение и по една от мерките, които Реформаторският блок предложи вчера. Става въпрос за премахването на т. нар. плосък данък. Според икономиста става въпрос основно за въвеждането на необлагаем минимум, чийто размер тепърва ще трябва да бъде уточнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 6
alexx
преди 10 години
Докога ще канят този *** Парамов по телевизиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 71 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Тук си много прав.Най-голямата вреда за икономиката на България обаче идва от това да бъде управлявана от ченгесарски кадри на ДС/БСП и от мафиотите на ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 96 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Нищо не са върнали.Борча от 800 милиона беше взет и върнат преди тия *** да вземат кацата с меда.После пак взеха нови 800 милиона уж за да връщат за 2-ри път онзи заем. След това взеха 1 милиард лева, вчера изтеглиха нови 700 милиона лева.Гадни, лъжливи, крадливи, псевдосоциалисти и мафиоти!!!Трепането им е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 14
Graf
преди 10 години
Ти хубаво се смееш, но подобни публични прояви на "авторитети", които са само пропаганда са толкова вредни, колкото и слуховете че някоя банка е пред фалит. Вредата за икономиката от уплашени икономически агенти е достатъчно голяма, та да са смешни умствените напъни на милиционерина Парамов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 13
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Аз малко им се посмях на тия двамата днес. Хвърлят бомби като хиперинфлация в публичното пространство без да ги аргументират. Ами ако хората се изплашат парите им да не се обезценят, какво правим? То хубаво да използваш сложни икономически термини, ама поне да знаеш защо ги казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 84
Graf
преди 10 години
Само за няколко месеца върнаха борч от 800 милиона. Какво точно са ти натресли не е ясно, но е тежко според мен. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 67 rate down comment 8
edge404
преди 10 години
Ай честито.... само за няколко месеца ни натресоха по 1500 лева на работещ чиляк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още