fallback

Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Банките ще станат много предпазливи при отпускането на заеми и това ще засегне кредитополучателите

09:27 | 29.10.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предложенията, които готви правителството за банковия сектор, са опасни и ще доведат до ограничаване на кредитите, каза икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Конкретно предложение все още не е представено публично, но представители на „Коалиция за България” обясняват какви принципи ще заложат в текстовете. На базата на тези коментари Каролев обясни какви проблеми вижда за банковия сектор.

Икономистът призна, че има известна доза непрозрачност при определянето на лихвите. Въвеждането на пазарен референтен лихвен процент обаче няма да свали лихвите, защото няма да спре банките да слагат допълнителни такси.

Премахването на таксата за предсрочно погасяване пък ще доведе до свиване на кредитирането, защото банките ще станат изключително предпазливи. До ограничаване на кредити също ще доведе и предложението за таван на задълженията до продажната цена на ипотекираното жилище, обясни Каролев.

Той беше категоричен, че в предложенията има и текст, който ще ограничи свободния пазар. Според коментарите досега кредитополучателите ще имат право да обжалват постигнатата цена на свободен търг при продажбата на ипотекирани жилища. „Няма как да се атакува пазарен принцип”, коментира икономистът.

Всички правила, които се предлагат, няма да важат за старите кредити – основен принцип в правото. Така ще се окаже, че ограничени ще бъдат новите кредити. Ще се покрива и по-малка част от покупката на жилища, смята още Каролев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
fallback