IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Банките ще станат много предпазливи при отпускането на заеми и това ще засегне кредитополучателите

09:27 | 29.10.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Предложенията, които готви правителството за банковия сектор, са опасни и ще доведат до ограничаване на кредитите, каза икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Конкретно предложение все още не е представено публично, но представители на „Коалиция за България” обясняват какви принципи ще заложат в текстовете. На базата на тези коментари Каролев обясни какви проблеми вижда за банковия сектор.

Икономистът призна, че има известна доза непрозрачност при определянето на лихвите. Въвеждането на пазарен референтен лихвен процент обаче няма да свали лихвите, защото няма да спре банките да слагат допълнителни такси.

Премахването на таксата за предсрочно погасяване пък ще доведе до свиване на кредитирането, защото банките ще станат изключително предпазливи. До ограничаване на кредити също ще доведе и предложението за таван на задълженията до продажната цена на ипотекираното жилище, обясни Каролев.

Той беше категоричен, че в предложенията има и текст, който ще ограничи свободния пазар. Според коментарите досега кредитополучателите ще имат право да обжалват постигнатата цена на свободен търг при продажбата на ипотекирани жилища. „Няма как да се атакува пазарен принцип”, коментира икономистът.

Всички правила, които се предлагат, няма да важат за старите кредити – основен принцип в правото. Така ще се окаже, че ограничени ще бъдат новите кредити. Ще се покрива и по-малка част от покупката на жилища, смята още Каролев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Че какво му е лошото? Кого плаши това?"===============Прав си ! Няма лошо. Макар че смятам, че ако има свиване, то ще е по други причини. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането======Че какво му е лошото? Кого плаши това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
MVA123
преди 10 години
с пари. Друг е въпросът за ликвидация на проблемите от инвестициите. Тук банката иска да покрие загубата на максимален процент. Това не приемат нормотворците ***. Те забравят, че парите не са на банката а са техните спестявания. Щом искат да творят социална държава, да покрият разликата след продажбата на имуществото на длъжника от специален фонд финансиран от републиканския бюджет. В противен случай, тези тъпци, искат да платят глупостите на доста хора с Вашите и нашите пари. Това господа е Комунизъм. От Вас колкото може, за мен колкото искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
MVA123
преди 10 години
Относно риска при всяка дейност, също и при кредитирането, като такава. Рискът за всеки инвеститор, когато е сам е 100 %. Когато инвестират съдружници е пропорционален на инвестирания капитал. Рискът за отделният инвеститор е различен от общия риск и той се измерва със тежестта на загубата за отделния инвеститор, спрямо обема на приходите му за нормален за живота цикъл. За да стане ясно ако инвестира повече от месечните си доходи, крактосрочния риск е прехвърлен, ако инвестирам повече пари от годишните доходи намалени със сумата нужна ми за оцеляване също рискът е недопустим. Подобна е ситуацията и с банките. Ако някой реши да оценява рискът им със собствения си аршин, ще бъде отсвирен в пряк и преносен смисъл. Разбирай, няма да получи парии, няма да получи повече от здравословното за една банка, като процент разбирай не повече от 30 % от ликвидното обезпечение, независимо от красивата инвестиция и то при условие, ще мераклията физическо лице или фирма стовари шапката с останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
Незабравяйте,че всяка една банка е една най-обикновена фирма с идеална цел/дейност насочена в сферата на финансите с издаден лиценз от БНБ за банкова дейност,от там нататък тя(банката) е задължена да се съобразява с всички закони за правене на бизнес включително да реализира печалба или загуба.Коя банка в България е на загуба,въпреки раздутия си персонал и скъпите лъскави банкови офиси(сгради)?Макар и в криза,банките винаги отчитат печалби .....А,що се отнася за лихвения процент по кредити,може да се реши един процент примерно 7% и в него да са включени всички комисионни,такси за оглед на недвижимото имущество,такси за усвояване,такси за управление и всички други такси които могат да бъдат измислени от банките-тотал 7%.....В един от форумите някой беше изчислил,че реалната цена на кредита е 1,5%+до около 2% за разходи за заплати,ток вода,наеми и т.н. и всичко над 3,5% е реална печалба за банките...А мислители,че някой,някога ще изтегли друг кредит,след като си изплати настоящия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
При новите кредити вероятно ще има или по-висока лихва, или по-голямо обезпечение , или повече такси , а най-вероятно микс от всичко , за да се покрие по- високия риск .Ограничението в кредитирането ще е пропорционално на времето за достигане на критериите от потенциалния кредитополучател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Значи банката е кредитор, за нея рискът трябва винаги да е по-нисък от риска за инвеститора...------------------------------Ами аз не виждам от къде черпи основание, една такава презумпция, след като единствения мотив на банковия бизнес да съществува, е частния материален интерес? От другата страна на една такава сделка, каквато е банковия кредит, имаме пак частен интерес, този на кредитополучателя, защо по законов път трябва да се прилага асиметрична защита на един от двата частни интереса (едната страна се ползва от защита при фалит, а другата не)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Значи банката е кредитор, за нея рискът трябва винаги да е по-нисък от риска за инвеститора, т.е. този, който тегли кредит, за това и нейният доход би трябвало да е доста по-нисък. Това, че у нас на имота не се гледа като на инвестиция, а като на задължителност, както и това, че българите обичаме повечко да се изхвърляме в харчовете си, това е друг въпрос. Казвам последното, защото някой може да си зададе въпроса "за какъв пък доход за кредитополучателя говори пък тоя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Значи кредитирането трябва да бъде разумно, а не ниско или високо. За определен размер на риск банките искат определен размер на лихва и обезпечение, ти или не тегли кредит или си понижи нивото на риск. Това е по-добрият вариант, отколкото да не даваш кредити изобщо. Кризата дойде поради голяма лакомия и желание да се взимат бонуси, оттам целенасочено пренебрегване на риска и тук някои регулатори на страни, които цял свят финансира в момента, също си затваряха очите. Не може един човек да набива с кофи шоколад ежедневно и като напълнее да се сърди на магазина, който му го е продал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
BGNabliudatel
преди 10 години
Всъщност банките трябва да са "изключително предпазливи" и да оценяват риска - това е и основната им функция ... останалото е просто плюскане ! А и един въпрос към Каролев кога пазарните механизми в този сектор ще понижат лихвите както в западна европа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още