IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Банките ще станат много предпазливи при отпускането на заеми и това ще засегне кредитополучателите

09:27 | 29.10.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Предложенията, които готви правителството за банковия сектор, са опасни и ще доведат до ограничаване на кредитите, каза икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Конкретно предложение все още не е представено публично, но представители на „Коалиция за България” обясняват какви принципи ще заложат в текстовете. На базата на тези коментари Каролев обясни какви проблеми вижда за банковия сектор.

Икономистът призна, че има известна доза непрозрачност при определянето на лихвите. Въвеждането на пазарен референтен лихвен процент обаче няма да свали лихвите, защото няма да спре банките да слагат допълнителни такси.

Премахването на таксата за предсрочно погасяване пък ще доведе до свиване на кредитирането, защото банките ще станат изключително предпазливи. До ограничаване на кредити също ще доведе и предложението за таван на задълженията до продажната цена на ипотекираното жилище, обясни Каролев.

Той беше категоричен, че в предложенията има и текст, който ще ограничи свободния пазар. Според коментарите досега кредитополучателите ще имат право да обжалват постигнатата цена на свободен търг при продажбата на ипотекирани жилища. „Няма как да се атакува пазарен принцип”, коментира икономистът.

Всички правила, които се предлагат, няма да важат за старите кредити – основен принцип в правото. Така ще се окаже, че ограничени ще бъдат новите кредити. Ще се покрива и по-малка част от покупката на жилища, смята още Каролев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
Бунтовнико, първо виж що е паричен мултипликатор и си обясни на себе си на всички тук как срещу 1 лев депозит банката дава 9, ако не и повече лева кредит, т.е съзава пари от въздуха един вид, и ми обясни и защо банката е поела неоправдан риск, като е дала на някого повече кредит, отколкото е било разумно?Нали те са професионалисти и е трябвало да преценят риска? Точно с този непреценен риск се създаде и имотния балон с всичките му лоши последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ами най-малкото, както собствениците на банкерския бизнес имат инструменти за защита на интересите си при фалит , логично е да се следва някакъв принцип на реципрочност, т.е. и и другата страна - кредито-получателя да се ползва от института "фалит на физическо лице", който си функционира в развитите държави, които , уж, са ни еталон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
rebel8
преди 10 години
..аз като депозант пък съм заинтересован банката да си гарантира на 200% главниците ако щете..или моите интереси не са важни, а само интересите на тези, дето не са си направили хубаво сметката и/или са изтеглили кредит, който им гълта 80% от доходите и при най-малкия катаклизъм вече не могат да го погасяват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
rebel8
преди 10 години
Популизмът и желанието да се оталожат страстите на протестиращите вече започват да стават дразнещи и почвам да се разочаровам от правителството. Това, което прочетох горе като идеи да се въведе за банките са абсолютни, ама абсолютни глупости. Референтни лихвени проценти колкото искаш, таксата за предсрочно погасяване е еквивалент на санкция при едностранно неоснователно прекратяване на договр - банката ти е дала пари когато са ти трябвали, после се появява някой, който най-фриволно ти дава по-ниска лихва или просто си решаваш, че не ти се плащат повече лихви и айде, дай да прекараме тоя, който ни е свършил работа, а ограниченията на задълженията до продажната цена на жилището, не ми стана много ясно какво точно се има в предвид, но банката е кредитор, а не акционер в инвестицията, наречена "имот" и има пълното право да си гарантира главницата поне, както и някакаква доходност. Сега дори и тая доходност да е по-малка от първоначално договорената, пак би трябвало да я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
Има да си мечтаят банкСТерите заложените промени, каквито и да са да не важат за старите кредити-нали ще станат факт с промяна в общите условия на банката.Ще има европейска директива по въпроса, затова е цялото реване на банкСТерите. Предполагам, че до края на ноември ще има Съвет на министрите на страните-членки, на който са длъжни всичко страни-членки да предоставят таблици с промените, и после ще се гласува Директивата.Подобна ще е на тази за потребителските кредити-т.е за кредити с фиксиран лихвен процент-до 1 % наказателна лихва при предсрочно погасяване, а без фиксирана лихва-няма наказателна такава.Важно е да не се създават пречки за прехвърляна на ипотечния кредит към нова банка според духа на Директивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Аз пак нещо не съм разбрал, ама откога бързите и лесни кредити са полезни за хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Какво стана с ония отявлени лихвари с бързите кредити. Ще ги разкараме ли най-после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още