IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Трудно може да бъде направена прогноза за икономическото развитие заради политическата нестабилност

08:58 | 02.08.13 г. 59
Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Хората живеят добре когато икономиката расте, а не бюджетът – той само преразпределя средствата, заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на bTV.

Той посочи, че развитието на икономиката ни зависи от външната среда и от реформите, но допълни, че трудно може да бъде направена прогноза за развитието на страната заради политическата нестабилност.

Спира се пенсинонната реформа, промените в МВР и отбраната, допълни още Каролев. Мартин Димитров, бивш съпредседател на „Синята коалиция”, обаче контрира, че реформи се правят, когато правителството е силно и има нужното доверие.

"Липсата на доверие води до сериозни проблеми за кабинета и пътят му е само надолу", каза още той. За него актуализацията на бюджета е съвсем ненужна и посочи, че има няколко мерки, които правителството на Пламен Орешарски можеше да предприеме и те щяха да донесат успех – съкращаването на разходите на администрацията, както и намеренията за затягане на работата на агенция „Митници”. 

"Правителството обаче се отказва от тези намерения и сега министрите само се защитават", смята още Мартин Димитров. Той посочи два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес.

Политикът отрече категорично тезата, че протестите, продължаващи вече 50 дни, трябва да бъдат прекратени, за да „не се плашат инвеститорите”. „Това означава, че казваме на хората – знаем, че правителството не може да се справи, но трябва да ги оставим да работят”, допълни още Димитров. 

Владимир Каролев коментира и актуализацията на бюджета. Според него това не е сериозен проблем и 1 млрд. лева не е толкова огромна сума, която да бъде връщана от няколко поколения българи, каквито изказвания имаше в Народното събрание вчера. Каролев обаче се съгласи, че обясненията за актуализацията са основно политически, а не икономически.

"Къде е антикризисната програма на правителството, щом се очаква рецесия през зимата, прогнозирана от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев", попита още Каролев. Според него в плана на Орешарски има положителни предложения, но повечето мерки са популистки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Съгласен съм доколкото е плод на политика. Многократно съм изказвал мнението си чия е тази политика и защо е такава. Но това не е политика на национално-отговорните и образовани политици. Нито е политика на запазилите собствения си разум и ценности европолитици. Наблягам на ценностите и разума - собствените. Това е единственото, което може да бъде ЕС. Иначе просто няма да го има, както и еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
А ти си най-гоУемия! ЕваУа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 12
serafima
преди 10 години
Какъвто Каролев, такива и коментиращите го. Слаба работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 12 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
п.п. и понеже питаш, в какво би трябвало да се инвестира - не съм такъв гуру, но мисля е пределно ясно че у нас има голям потенциал в областта на енергоспестяващото строителство и санирането. Това е нещо, в което държавата и еврофондовете трябва да бъдат използвани максимално, защото пряко засяга разходите на всички, включително държавните, както и качеството на живот. Естествено, това ще означава спад в свързани сектори като енергопроизводството. Просто пример, не прогноза. Друга област е преработката на ***. Малцина обръщат внимание как се разрастват бунищата, колко метан всекидневно произвеждат или колко площи вече заемат. Китайските, турски и други евтини нискокачествени стоки за еднократна или кратка употреба, предизвикват в пъти по-бързо увеличаване на отпадъците. Проблемът отново ще изплува в близко време, според мен. И т.н. - има в какво да се инвестира както частно, така и държавно. Просто вече няма печалби от няколкостотин процента за година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Когато населението е младо и си търси жилища - това е естествен растеж в сектора на имотите. Когато има недостиг на електроенергия и се строят централи - това е естествен растеж в енергийния сектор. Естественият растеж може да се възпрепятства административно или не, но както казваш - не може да се предизвиква. За това не съм писал че се предизвика естествен, а че се предизвиква изкуствен растеж, който подкопава основите, създавайки изкривявания в цялата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Това за което говориш при Клинтън, всъщност е нещо което е още от Рузвелт, но Клинтън го доразвива. Предполагам говориш за Community Reinvestment Act. С последващите ти обяснения съм съгласен. Затова и те провокирах,че тезата трябва да се доразвие. Така е ясно кой пие и кой плаща. Като сложиш в кюпа и факта, че САЩ имат правото да печатат(макар и дигитални) парите с които се търгуват всички ресурси нужни за прозводството, нещата стават все по-ясни. Мисля си, че най-късно сега става ясно колко безмислени са повечето спорове. Паричната политика е основен инструмент за развитие и подчинение, само че не всички имат правото да правят такава политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
"Понеже преди малко ме попитаха за Германия, та да вметна само за един много интересен дебат в Германия в момента."От протести не следя хич какво става по света сори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Европейците граждани имат пари и спестяват. Съответно банките имат свободни пари и инвестират в щатските облигации. Тъй като говорим за милиарди, когато фалират кризата се прехвърля в Европа и всеки дал пари на америкаците духа супата. Това е дългата история накратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 10 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
"В този ред на мисли не е ли малко наивно твърдението ти "Набутаха целия свят само защото и бедните там трябвало да им се изпълни американската мечта с къщата с двора и т.н.", или поне не е ли по-уместно да го доразвиеш?"По времето на Клинтън започва политика, чиито стремеж е да даде дом дори и на хората с най-ниски доходи. Това става основно през Fannie Mae и Freddie Mac, които са държавни и им се слагат цели за постигане, които са политически и нямат икономическа логика. Променят се кредитни политики така, че да одобряват куцо и сакато, продукти с 30-годишна фиксирана лихва и.т.н. безумия. Тези банки обаче имат ограничен ресурс и затова издават облигации обезпечени с.......вече раздадени жилищни кредити. Няма да изпадам в подробности за обезпеченията, но в началото всичко е ок до момента в който не омешват рисковите групи и инвеститорите не губят представа облигациите с колко рискови кредити са взели. Продължава в следващ пост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 21 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Към пост #14. Много е смешно, че огромната част от електората все още не разбира, че излишъците в бюджета през 2006 - 007 - 008 (примерно) не се дължат на личния принос, талант, трудолюбие и усилия на финансовия министър. Това е все едно да кажем, че дъждът вали благодарение на Минчо Празников. Сравнението ми не е напълно точно, защото държавата събира и преразпределя значително количество от доходите и точно в това лошо преразпределяне е почти целият проблем. Много лесно се преразпределят пари, които не си спечелил ти и още по-лесно се крадат, при това напълно законно, например с държавни поръчки като Цанков Камък. Като гледам колко нагли и безсрамни са политиците направо ми е трудно да си представя как това може да се контролира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още