IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Трудно може да бъде направена прогноза за икономическото развитие заради политическата нестабилност

08:58 | 02.08.13 г. 59
Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Хората живеят добре когато икономиката расте, а не бюджетът – той само преразпределя средствата, заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на bTV.

Той посочи, че развитието на икономиката ни зависи от външната среда и от реформите, но допълни, че трудно може да бъде направена прогноза за развитието на страната заради политическата нестабилност.

Спира се пенсинонната реформа, промените в МВР и отбраната, допълни още Каролев. Мартин Димитров, бивш съпредседател на „Синята коалиция”, обаче контрира, че реформи се правят, когато правителството е силно и има нужното доверие.

"Липсата на доверие води до сериозни проблеми за кабинета и пътят му е само надолу", каза още той. За него актуализацията на бюджета е съвсем ненужна и посочи, че има няколко мерки, които правителството на Пламен Орешарски можеше да предприеме и те щяха да донесат успех – съкращаването на разходите на администрацията, както и намеренията за затягане на работата на агенция „Митници”. 

"Правителството обаче се отказва от тези намерения и сега министрите само се защитават", смята още Мартин Димитров. Той посочи два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес.

Политикът отрече категорично тезата, че протестите, продължаващи вече 50 дни, трябва да бъдат прекратени, за да „не се плашат инвеститорите”. „Това означава, че казваме на хората – знаем, че правителството не може да се справи, но трябва да ги оставим да работят”, допълни още Димитров. 

Владимир Каролев коментира и актуализацията на бюджета. Според него това не е сериозен проблем и 1 млрд. лева не е толкова огромна сума, която да бъде връщана от няколко поколения българи, каквито изказвания имаше в Народното събрание вчера. Каролев обаче се съгласи, че обясненията за актуализацията са основно политически, а не икономически.

"Къде е антикризисната програма на правителството, щом се очаква рецесия през зимата, прогнозирана от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев", попита още Каролев. Според него в плана на Орешарски има положителни предложения, но повечето мерки са популистки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Няма таквоз нещо като "естествен" или "изкуствен" ръст . Ръста си е ръст - въпроса е колко е устойчив . Ръста подкрепен от кредитни балони е неустойчив защото балонизира активите и в момента в който бамките оттеглят въздуха (често напълно субективно ) ръста се превръща в спад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
AGD
преди 10 години
Вие сте спецовете по финансите...аз мисля, че не става щом подценява ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 7
vsp7
преди 10 години
Извинявай но ти си противоречиш на обяснението за разликата между изкуствени и естествени средства за разтеж чрез бюджета защото хем ще има инвестиционен разход за роботи-чистачи, хем ще има разходи за по-високи заплати за длъжности, които са по-полезни на обществото, т.е. излиза че си и за искуствените и за естествените средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 4
AGD
преди 10 години
Точно затова има едни хора които му искат отставката... не е само за големия Пеевси :)И сега за всички дето бият на червено... и сега ще оакат работата Орехчетата :(Дянков световна грешка а намери с тази посна пица да довърши Тракия, лота на Диканите, гледам че и следващия започна, Мариците се бавят но ги почна, Аремеца се ползва, две отсечки от Хемус се почвиха...и всичко нез излишък в кризата...ааа на началника южната дъга забравихме...опссс пенсиите с 9% и малко от април което ако го раздели ще е равно на шфейцарското правило почти...една реформа в пенсиите се подхвана...дръго какво има...а бе мъка Ви казвам...голямя мъка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ха-ха-ха Питанка към теб - колко печен финансист е г-н Орешарски щом всичките му бюджети са грешни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Доскоро "инвестираше" в кипърски офшорки.Сега вече не знам.... но предполагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
AGD
преди 10 години
Здравейте :)2006 - Министър Орешарски - излишък в бюджета 2007 - Министър Орешарски - излишък в бюджета2008 - Министър Орешарски - излишък в бюджетаСумите на излишъка си спомням, че бяха към 7 с нули...Може ли някой сега да ми каже, къде господина инвестита и къде са тези пари от излишъка и ползата за държавата и обществото?Скоро пак каза че може да докара нещата до излишък :)Къде ли ще го инвестира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Ако общината инвестира в машини за почистване на улици и освободят 20 метачи. На тези 20 човека по програма на ЕС се подобри квалификацията и ги преназначат на длъжности, които са по-полезни на обществото? Това не е ли пример за инвестиция, подобряване на доходите на 20 човека и подобряване на общото благосъстояние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
N.Genov
преди 10 години
Аз бих ти препоръчал да погледнеш и Австрийската школа и по специално "ТЕОРИЯ ЗА ПРЕДЕЛНАТА ПОЛЕЗНОСТ".Малко ще се дръпна от темата, защото искам нещо друго да коментираме:Знаеш ли, че хвърляйки болкука си на улицата ти създаваш бедност? ***=>нужда от почистване=>разход за почистване=>повече хора работят като чистачи=>повече хора получават ниски доходиДори и да са без работа тези хора е по-добре да се опитат да се квалифицират и да си намерят след време работа, отколкото да започнат веднага на мин.заплата като чистачи.Някой ще ме опровергае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
В Германия- почти. Но за мен е грешно да се сравнява България с Германия. В Германия има икономическа основа и фундаментално различно възприемане на света от това, което има в БГ. А точно в това усещане за света(ако искаш народопсихология, традиции, морални норми и т.н.) се крие и една от основните предпоставки за успеха на теорията на Кейнс. За това ти писах да я прочетеш до края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още