fallback

Нова финансова квазиполиция ще следи стоки с висок фискален риск

Звеното е резултат от промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

17:25 | 09.12.13 г. 2

Парламентът създаде финансова квазиполиция. Това стана с промени, приети на второ четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Новосъздаденият орган по приходите ще има право да извършва фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, но няма право да арестува.

Служителите ще имат право да спират транспортни средства на фискални контролни пунктове и да правят проверка на документите, придружаващи стоката.

Новосъздадената структура ще има право още да извършва проверка и оглед на превозваната стока. След прецизирането на текстовете отпадна възможността органите по приходите да изискват фактура за стоката.

Квазиполицейският орган ще има право още да изисква представянето на документ за самоличност от водача на транспортното средство, както и подробности около получателя и мястото на разтоварване на стоката.

Бързоразвалящи се стоки, иззети от органите по приходите и изоставени в полза на държавата, могат да се предоставят на бюджетни организации или на Българския Червен кръст от изпълнителния директор на НАП или от оправомощени от него длъжностни лица.

Списъкът на стоки с висок фискален риск се утвърждава със заповед на министъра на финансите по мотивирано предложение на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Заповедта и списъкът на стоките с висок фискален риск се публикуват на интернет страниците на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите.

Промените в ДОПК целят да засилят дейността на приходната администрация и така да повишат събираемостта.

Още в началото на мандата на правителството си постави задача да повиши приходите на държавата.

Една от основните критики на левицата към предишното управление беше ниската събираемост. Лидерът на БСП Сергей Станишев неведнъж е обвинявал предишните управляващи, че контрабандата при тях е достигнала изключително високо равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback