IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обжалванията няма да спират вземания на Агенция "Митници"

Предложения за промени в Закона за митниците предвижда митничарите ежегодно да съобщават имотното си състояние

08:39 | 28.11.13 г.
Обжалванията няма да спират вземания на Агенция "Митници"

Обжалванията няма да спират принудителните вземания на задълженията към митническата администрация, предвиждат промени в Закона за митниците, предложени от Министерския съвет. Текстовете са качени в портала за обществено обсъждане, а заинтересованите лица могат да изпратят своите коментари по тях до 11 декември.

Според промените задълженията към митническите органи ще трябва да бъдат плащани доброволно в 14-дневен срок. Ако не бъдат покрити, следва принудително събиране от Националната агенция по приходите (НАП).

Решенията на митническите служители могат да бъдат обжалвани в седемдневен срок пред директора на Агенция „Митници“. Законопроектът предвижда правилото на мълчалив отказ от страна на директора на институцията – ако в предвидения 14-дневен срок няма отговор от директора, то постановлението се счита за потвърдено.

Промените предвиждат още митническите служители всяка година да декларират своето имотно състояние пред директора на Агенция „Митници“. Това ще става със специална декларация, която трябва да бъде подавана до 31 май, а в нея ще бъдат вписвани имущество, представляващо съпружеска собственост, както и имотното състояние на непълнолетните деца.

Задължение на митничарите ще бъде и контролът по спазване на режима за товарни и пътнически превози на граничните пунктове, както и плащането на пътните такси и винетките. 

Авторите на проекта мотивират промените с европейското законодателство, предвиждащо изготвянето на общ Митнически кодекс за ЕС.

Припомняме, че в сектор "Митници" в последния месец отново се заговори за проблеми. Според лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев събираемостта на приходите от Агенция "Митници" и НАП е много ниска и това поставя под въпрос изпълнението на бюджета. Тези констатации не са потвърдени от Министерството на финансите, но Агенция "Митници" смени двама директори в рамките на три месеца - на 2 септември институцията напусна Ваньо Танов, който беше заместен от Кирил Желев. 

На 11 ноември обаче беше направена неочаквана рокада - Желев беше назначен на длъжност зам.-министър на финансите, а неговият поста начело на агенцията пое Павел Тонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още